Film o Paracelsusu u subotu na Future Hubu

Nakon prvog znanstveno-popularnog predavanja koje je o gravitaciji i elektromagnetizmu prošlog tjedna održao dr.sc. Petar Pavlović, Future Hub i ovaj tjedan nastavlja s aktivnostima namijenjenim široj javnosti. U subotu 27. veljače na rasporedu je prva od 18 filmskih projekcija koje će se u dvije godine održati u sklopu projekta.

Film kojim Future Hub otvara serijal projekcija remek-djelo je velikog njemačkog redatelja G. W. Pabsta o jednom od najgenijalnijih i najkontroverznijih umova renesanse – Paracelsusu. Ovaj buntovnik u znanosti i revolucionar u medicini autor je poznate rečenice “samo doza čini otrov”, liječio je Erazma Roterdamskog, putovao po Europi i Aziji, a boravio je i u Senju.

Pabstov film je uspješno ostvario tešku zadaću prikazivanja jednog dijela životnog puta i glavnih ideja kompleksne ličnosti Paracelsusa, koji je u isto vrijeme bio zagovornik učenja od Prirode u njezinom beskonačnom svjetlu, eksperimentalne metode i kritike sve dosadašnje tradicije, kao i sljedbenik magije i mističkih tradicija hermeticizma i kabale. Zbog prikaza sukoba novih ideja sa znanstvenim i društvenim establišmentom, kritike karijerizma, konzervativizma i mediokritetstva u vladajućim znanstvenim krugovima, pa čak i prikaza kulminacije sebičnih interesa i zgrtanja profita u doba epidemije – ovaj film je i više nego aktualan u naše vrijeme“, najavio je dr.sc. Petar Pavlović koji će, kao uvod u film, započeti s kraćom diskusijom o Paracelsusu, a ovisno o interesu diskusije, rasprava se može nastaviti i nakon projekcije.

Projekcija filma je u subotu 27.veljače u 18 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci, a uvodno predavanje “U potrazi za smislom znanosti” počinje u 17. Ulaz je besplatan, a pridržavanje epidemioloških mjera obvezno.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.