Kino ni na nebu ni na zemlji

Pitanje o križevačkom kinu koje godinama zjapi prazno bila je prva tema koju je sadašnji gradonačelnik Mario Rajn otvorio na društvenim mrežama kad je prije četiri godine započeo kampanju za gradonačelnika Križevaca. Rezultati te ankete, prema tvrdnjama pokretača, pokazali su da Križevčani žele kino pa se ono protezalo kao lajtmotiv cijele izborne kampanje. Početkom gradonačelničkog mandata nova je vlast počela s pripremom za obnovu starog kina. Uložili su 200 tisuća kuna za izradu dokumentacije i procijenili da za obnovu treba još 10 milijuna kuna. Vlast je zaključila da Grad za to nema novca, ali od izbornog obećanja nisu odustali pa je čitava priča preseljena u Razvojni centar i tehnološki park gdje je već počelo uređenje suvremene kino-dvorane s 85 sjedala.

 

No što je sa zgradom starog kina? Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević prošlog je tjedna u programu lokalnog radija izjavio da je zgrada kina prodana. Ta njegova izjava ne odgovara prošlogodišnjoj odluci Gradskog vijeća o zajedničkom ulaganju sa zainteresiranim investitorom. Tko je onda vlasnik kina?

Zgrada kina nije prodana“, tvrdi Ured gradonačelnika u svom odgovoru. Naime, na 24. sjednici Gradskog vijeća  donesena je Odluka o raspisivanju Javnog poziva za iskazivanje interesa za zajedničko ulaganje u izgradnju stambene zgrade na gradskom zemljištu. Prema njoj, Grad Križevci sa zgradom kina koja je procijenjena na  131.873,20 eura ulazi u zajedničku investiciju, a zauzvrat investitor gradi stambenu zgradu u kojoj Grad dobiva  stambeni prostor. Najpovoljniji ponuđač Gradu je trebao dostaviti terminski plan gradnje po fazama, rok ishođenja građevinske dozvole i rok završetka gradnje. S obzirom na to da je oko zgrade kina nedavno uređena pješačka staza, a na zgradi se ne događa ništa, zanimalo nas je pridržava li se ponuđač plana gradnje i kad bi ta gradnja trebala završiti.

Investitor je uredno uplatio jamčevinu te je dostavio terminski plan izgradnje po fazama, rok ishođenja građevinske dozvole i rok završetka gradnje. Ugovor o zajedničkom ulaganju s tvrtkom Rumenjak d.o.o. potpisan je 28. rujna 2020. godine“, poručuju iz Grada.

 

Investitor se obvezao izraditi idejni projekt u roku od šest mjeseci od dana potpisa ugovora na koje suglasnost treba dati Grad. Osim toga, u roku od 12 mjeseci mora izraditi glavni projekt, ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te završiti radove u roku od 36 mjeseci od dana potpisa ugovora.
U ovom trenutku rokovi su još u tijeku, a do sada je napravljena primopredaja stana i zgrade kina između Grada Križevaca i investitora“, objašnjavaju iz Grada.
Što se trenutačno događa, kako će izgledati buduća zgrada, je li već gotov idejni projekt ili je možda investitor odustao od čitave priče – pitali smo i partnera Gradu u ovom zajedničkom ulaganju, tvrtku Rumenjak d.o.o. Do zaključenja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Vezano
1 komentar
  1. Silvio Novosel piše:

    Nije kino problem. Poblem je u ljudima koju šalju lažne informacije građanima.
    Kino je bez problema moglo biti u velikoj dvorani Hrvatskog doma.

Komentari su zatvoreni.