“U potrazi za smislom znanosti” o promjeni i gibanju

Prva radionica "Moderna fizika za mlade" (Foto: Hrvoje Belani)

 

U novom predavanju iz ciklusa “U potrazi za smislom znanosti”, koje se održava u sklopu Future Huba Križevci, dr.sc. Petar Pavlović u subotu 13. veljače nastavlja razmišljati o promjeni i gibanju. I ovaj put suočit će se s temeljnom dvojbom u ovom pitanju: je li stalna promjena u svijetu kojoj svjedočimo samo iluzija i posljedica našeg neznanja ili je ona upravo temeljno svojstvo stvarnosti.

“Nakon što smo prošli puta promotrili stav Heraklitove i Parmenidove škole, ovaj put proučavamo misli Lao Tzea po tom pitanju. Kako bismo se pokušali približiti odgovoru na pitanje o statusu promjene, promatramo status pojma gibanja u Aristotelovoj, klasičnoj i kvantnoj fizici. Pokazujemo da je kvantna fizika od presudne važnosti za ovo pitanje i da otvoreno favorizira jednu od alternativa. Na kraju, diskutirat ćemo o tome kako se možemo približiti razumijevanju ideje apsolutnog bića kod Heraklita, Lao Tzea i Hegela, kao jedinstva koje se ostvaruje kroz razliku i onoga što ostaje postojano u promjeni cijelog svijeta”, najavio je Pavlović.

Ciklus predavanja “U potrazi za smislom znanosti” namijenjen je učenicima srednjih škola, ali mogu se pridružiti svi zainteresirani za ovu tematiku. Predavanja su koncipirana kao zasebne cjeline bez potrebe za posebnim predznanjem, ali potrebna je najava putem mail adrese futurehub@udruga-point.hr za pojedinačno predavanje ili za cijeli serijal. Sva predavanja i radionice su besplatni, zbog epidemioloških mjera održavaju se online, ali čim mjere to dopuste program se vraća u fizičku formu u sklopu društvenog centra “Future Hub Križevci”, u učionici Pučkog otvorenog učilišta.

Vrijednost projekta je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.
Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.