Osnovan Gradski tamburaški orkestar Križevci – bivši tamburaši su dobrodošli

U doba pandemije kad se brojne udruge i društva koja se bave kulturom i umjetnošću boje za svoju budućnost jer se zbog nemogućnosti održavanja proba i nastupa članstvo osipa, u Križevcima je grupa glazbenika željnih dobre svirke osnovala novi orkestar pod nazivom Gradski tamburaški orkestar Križevci. Svojevremeno je postojao sličan orkestar – Sveti Marko Križevčanin, u kojem su svirali bivši učenici Glazbene škole, no on već godinama nije aktivan. Ideja o  okupljanju tamburaša kotrljala se dugo, objašnjavaju ravnateljica Glazbene škole Branka Špoljar i dirigent Igor Kudeljnjak, a najviše ju je poticao novoizabrani predsjednik Jurica Perharić, inače profesor tambure i bivši učenik Glazbene škole Alberta Štrige.

“Budući da su svih ovih godina tolike generacije vrsnih tamburaša izašle iz Glazbene škole, htjeli smo ih okupiti. Neki od njih su nastavili i studij jer se u međuvremenu otvorio i studij tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku”, kaže ravnateljica Špoljar koja je, uz tajnicu Gordanu Božić, dirigenta Kudeljnjaka, predsjednika Perharića te Dijanu Mijač Dretar, Stjepana Fortunu i Josipa Berenda u Upravnom odboru orkestra.

Na Muzičkoj akademiji na različitim smjerovima trenutačno studira 20-ak križevačkih učenika, a među njima ima puno tamburaša pa će u novom gradskom orkestru svirati mnogi akademski glazbenici. S probama planiraju početi čim epidemiološke mjere i Stožer civilne zaštite to dopuste, a bude li to u idućih mjesec dana, prvi nastup bit će već za Dan grada ili za Spravišče. Na prvom koncertu građanima će se predstaviti s križevačkim programom, najavio je dirigent Igor Kudeljnjak. Kroz grupu na društvenim mrežama već mu se javilo tridesetak bivših učenika, a svi koji im se žele pridružiti mogu se javiti na tamburaski.orkestar.krizevci@gmail.com.

“Kad počnemo s radom i kad vidimo u kakvoj su članovi sviračkoj kondiciji, napravit ćemo tečajeve za one koji nisu dugo svirali. Ima nas puno profesora tambure pa edukacija neće biti nikakav problem”, rekao je Kudeljnjak.

Vezano

Komentari su zatvoreni.