Županijski Stožer istaknuo cijepljenje kao glavnu aktivnost u borbi protiv koronavirusa

U prostorijama Županijske uprave održana je koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i cijepljenju protiv koronavirusa.

Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić na početku je predstavio novog člana Stožera, odnosno novog načelnika Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslava Puža, a zatim je izvijestio kako su na području županije potvrđena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, ukupno je aktivno 172 slučaja, ozdravile su 22 osobe, a na bolničkom se liječenju nalazi 31 osoba.

Izrazivši zadovoljstvo trendom smanjenja broja novooboljelih i onih na bolničkom liječenju, načelnik Ljubić se osvrnuo i na pitanje počeka nastave: „Nastava bi u školama trebala početi 18. siječnja, još uvijek ne znamo koji će konkretno biti model, raspravljamo o nekoliko opcija, a uskoro bi trebala biti poznata i odluka resornog ministarstva. Obzirom na učestalost potresa u posljednje vrijeme, želja nam je, kada to uvjeti budu dopuštali i u skladu s epidemiološkim mjerama, dodatno educirati školarce i nastavnike o tome kako se ponašati za vrijeme potresa.“

Načelnik Ljubić je podsjetio kako je prošli tjedan stigla nova donacija brzih antigenskih testova od Ravnateljstva civilne zaštite od 3000 komada za potrebe Doma zdravlja te 2400 komada za potrebe objekata koji pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama. Spomenuo je i drugu pošiljku od 1170 doza cjepiva protiv koronavirusa tvtke Pfizer-BioNTech, uz 377 cjepiva iz prve pošiljke, dodavši kako je potrebno postići što veću procijepljenost stanovništva, a najvažnije je da se građani i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera te odgovorno ponašaju.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla dodala je kako će u sljedećim mjesecima naglasak u borbi protiv koronavirusa biti stavljen na cijepljenje te kako je drugom pošiljkom cjepiva nastavljeno procjepljivanje zdravstvenih djelatnika županijskih zdravstvenih ustanova, kao i štićenika i djelatnika domova za starije i nemoćne osobe na području županije.

Od početka cijepljenja u našoj su županiji ukupno procijepljena 482 zdravstvena djelatnika, dok je u domovima za starije i nemoćne osobe cijepljeno 253 korisnika i zaposlenika. U dogovoru s Domom zdravlja i liječnicima obiteljske medicine upućen je dopis Ministarstvu zdravstva po pitanju uključivanja liječnika primarne zdravstvene zaštite u proces provođenja cijepljenja, a sve će se odvijati prema Planu cijepljenja, dinamici pristizanja pošiljaka te interesu i potrebama građana.“, istaknula je ravnateljica Vadla te dodala kako će biti dovoljno cjepiva za sve one koji se žele cijepiti.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković i  pomoćnica za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja  Biserka Zlatar izvijestile su kako ustanove funkcioniraju bez poteškoća i u skladu sa svim važećim protokolima, a stabilno funkcionira i sustav Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica.

Što se tiče kontrola poštivanja epidemioloških mjera, načelnik Puž je kazao kako su policijski službenici nastavili s nadzorom građana koji imaju mjere samoizolacije i liječenja u kući te kako u posljednje vrijeme nije bilo značajnijih kršenja mjera. S kontrolama nastavljaju i inspektori civilne zaštite, kako je izvijestio voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić, a obavljeno je 105 nadzora u tjedan dana prilikom kojih je izdano pet usmenih upozorenja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.