Žalba u tijeku, parkiranje do daljnjeg besplatno

S obzirom na puno upita građana te na dezinformacije koje se šire oko statusa naplate parkiranja, iz Grada Križevaca objavili su kratki pregled stanja.

Natječaj za koncesiju naplate parkiranja raspisan je krajem 2020. godine. Nakon toga, na Gradskom vijeću, donijeta je odluka o odabiru koju su potvrdili vijećnici vladajuće većine. Po proceduri, nakon toga su moguće žalbe na odluku od strane ostalih ponuđača. Žalba je tada i podnesena te je sve proslijeđeno na Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. Nakon njihovog odgovora postupak će moći dalje u proceduru. Tim rečenim do daljnjeg je parkiranje besplatno za sve građane.

Dosadašnja praksa bila je jednostavno raspisivanje natječaja za koncesiju na 5 godina za što je grad dobivao relativno malu godišnju svotu od oko 140 tisuća kuna. Ovaj natječaj je postavljen tako da je u njega ugrađena obveza koncesionara da implementira i održava sustav javnih bicikala dok je početna godišnja cijena ostala na razini prošlih natječaja. Iz tog razloga natječaj je raspisan na 10 godina jer trošak nabave 50 javnih bicikala sa cijelim sustavom najma nije mali za koncesionara. Tražene su i povlaštene karte za stanare zgrada uz naplatna parkirališta kao i moguć godišnji zakup parkirnih mjesta uz određene uvjete.

U natječaj je također ugrađena i obavezna izrada aplikacije za građane koja će imati mogućnosti obavijesti za građane, prijavu problema u gradu, uvid u meteo stanice na području grada, kalendar događanja, proračun grada te mogućnost naplate gradskih i ostalih komunalnih usluga kroz aplikaciju.

Dakle ovim natječajem grad neće izgubiti financijsku korist od koncesije dok će građani dobiti dodatne usluge kako i priliči digitalnom dobu te okretanju prema zelenim oblicima prijevoza. Parkiranje će se naplaćivati i dalje samo u centru grada i nekoliko ulica na kojima je velika potražnja za parkirališnim mjestima.

Naplata parkiranje nije uzimanje novaca građanima već uvođenje reda na parkirališna mjesta. U ovom kratkom roku ne naplate možemo svjedočiti konstantno punim nekim parkirališnim mjestima jer neki od građana sada ostavljaju aute po cijele dane. Cilj naplate je što bolja iskoristivost parkirališta za sve građane. Također, sustavom javnih bicikala potaknut ćemo građane da koriste i druge oblike prijevoza pa neće uvijek ni imati potrebu za upotrebom automobila što je globalni cilj u pogledu smanjenja emisija CO2. Treba napomenuti da ni u ovom natječaju nisu obuhvaćena dva najveća parkirališta u gradu u Grdenićevoj ulici te na Mažuranićevom trgu i za sve građane koji ne žele plaćati parkiranje, a voljni su prošetati dvije minute više ovo i dalje ostaje opcija,“ rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Vezano

Komentari su zatvoreni.