Potočka je najsportskija ulica u Križevcima, a profesor Tomas otkriva: „Sestre Kalaus su bile predodređene za uspjeh u sportu“

 

Rukometašice Hrvatske danas će od 15:30 sati igrati utakmicu za brončanu medalju na Europskom prvenstvu protiv Danske. Neovisno o ishodu dvoboja, bit će to najveći uspjeh u povijesti naše ženske rukometne selekcije, koja nikada dosad nije prošla do polufinala nekog od tri najveća rukometna natjecanja.

Vrlo važnu ulogu u reprezentaciji imaju i dvije Križevčanke – Larissa i Dora Kalaus, koje je cijela Hrvatska jako dobro upoznala za vrijeme ovog prvenstva. To je ponukalo i brojne nacionalne medije da se raspišu o križevačkim blizankama, a zanimljivu su priču javnosti predstavili u 24sata, koji su odlučili prošetati Potočkom ulicom, bez dileme najsportskijom ulicom Križevaca.

Naime, osim sestara Kalaus, u spomenutoj ulici stacionirana je i obitelj Tomas – uspješni trener tata Ante, čija su tri sina dogurala do košarkaške reprezentacije Hrvatske. I dok su Ivan i Marko već odigrali svoje u kockastom dresu, najmlađi Luka tek čeka najplodnije dane karijere, no prošle je godine već bio pozvan u seniorsku reprezentaciju samo sa 20 godina.

Osim sportskih obitelji Kalaus i Tomas, u Potočkoj ulici živi još jedan vrhunski izdanak križevačke škole rukometa – Jelena Kajfeš, bivša igračica Lokomotive, koja danas uživa u zasluženoj sportskoj mirovini. Ono što je posebno zanimljivo, obiteljske kuće Kalaus, Tomas i Kajfeš nalaze se u krugu od svega 300 metara udaljenosti.

“Sjajne cure, na ponos ne samo roditeljima nego svima. Takva je i Jelena Kajfeš. Sa susjedima se često susrećem i komentiramo sportske karijere tri rukometašice, ali i moja tri sina košarkaša”, rekao je Ante Tomas za 24sata. , a potom se, prelistavajući godišnjak križevačke gimnazije, prisjetio dana kada je sestrama Kalaus predavao tjelesnu i zdravstvenu kulturu.

“Dora i Lara su nakon par dana na sebe skrenule pažnju. Kao da su bile predodređene da uspiju u sportu. Strašno jak karakter. Od prvog dana su se uključile u sve sportove u školi i u svakoj sportskoj disciplini bile zapažene. Fanatična volja. Svaki slobodan trenutak su bile uz loptu ili u atletici. Mislim da je Lara bacala kuglu, a Dora trčala za školu 800 metara. Igrale su rukomet, košarku, odbojku. Svi su im sportovi ležali, ali baš svi i u njima su izgarali”, priča popularni križevački profesor i trener, te na kraju dodaje tajnu uspjeha sportaša iz Potočke:

“Svi me pitaju kako imamo na tako maloj udaljenosti po tri reprezentativna para. Tri rukometašice i tri moja sina košarkaša. U šali volim kazati da je tu zrak nabijen nekim posebnim česticama i da to djecu izuzetno motivira prema sportu”, zaključio je Tomas.

Vezano
1 komentar
  1. Ana piše:

    U Križevci ma zaista ima dosta dobrih i vrhunskih sportaša. Svaka čast jer za uspjeh treba uložiti puno truda i znoja. Ali kako se kaže.. Zdrav duh u zdravom tijelu. Kada bi mladi više uključili sport u svoje slobodno vrijeme ne bi bilo drugih negativnih pojava..Osim Potočke u Križevcima već dugo živi i radi Rakamarić Jurica koji je bio Juniorski prvak svijeta u veslanju davne 1968god.u Amsterdamu. Još jednom iskrene čestitke našim rukometašicama.

Komentari su zatvoreni.