Ljubić: Građani misle da kod njih nema zaraženih pa naprave feštu

Na području županije potvrđeno je 27 novih pozitivnih osoba, objavljeno je jutros na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Novinare je zanimalo zašto se više ne objavljuje statistika o broju zaraženih po gradovima i općinama.

“Stav stožera je da je dovoljno da se objavi podatak za cijelu županiju, a ne za pojedine gradove i općine. Onda građani pomisle da u njihovom gradu nema novozaraženih pa se napravi fešta”, rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić. Istovremeno, Županija kao i prijašnjih dana i tjedana nije objavila podatak o broju testiranih uzoraka pa i sama doprinosi stvaranju krive slike o razmjerima zaraze na području Koprivničko-križevačke županije.

“Zadnja četiri tjedna imali smo rast, a prošli tjedan je stagnacija. Nadamo se da će broj i dalje padati. Nema mjesta za paniku”, uvjerava Ljubić. Potvrdio je da su prošli tjedan došli brzi antigenski testovi u bolnicu, socijalne ustanove i domove te u Zavod za javno zdravstvo.

Što se tiče zdravstvenog sustava, u koprivničkoj bolnici  jučer su  preminule dvije osobe, a trenutačno liječe 88 covid pozitivnih pacijenata. Većina ih ima srednje teške i teške upale pluća, potvrdio je ravnatelj dr. Mato Devčić.

“Na intenzivnom liječenju ih je 12, od toga je 10 na respiratoru. Naša bolnica ima dovoljno opreme i ljudskih potencijala, a mjesta za nove covid pozitivne imamo više nego dovoljno. Mi smo spremni za sve pa i za najcrnije  scenarije”, tvrdi dr. Devčić i dodaje da se sva hitna dijagnostika u bolnici odvija redovito.

“Ne bilježimo porast listi čekanja. U vrhu Hrvatske smo po kratkoći čekanja na pretrage. Obavljaju se i sve operacije koje su potrebne, a ovih dana ćemo proširiti opseg poslova u bolnici”, kaže ravnatelj.

Od vikenda su na snazi i nove epidemiološke mjere koje se odnose na rad trgovina i trgovačkih centara. Inspektori su proveli 77 nadzora i uočili manje nedostatke. Stožer je pozvao građane da za vrijeme nadolazećih blagdana izbjegavaju obiteljska okupljanja.

 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.