Hrvatska na Euru s dva para blizanki: Češće zbunimo trenere i suigračice nego protivnice…

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija proteklih je dana skrenula pozornost svih domaćih, ali i svjetskih medija na sebe. Iako su na Europsko prvenstvo koje se igra u Danskoj ispraćene bez ikakve pompe i očekivanja, pogotovo kada znamo da su na posljednja dva prvenstva Starog kontinenta zauzele posljednje mjesto, nakon dvije spektakulatne pobjede na startu natjecanja, Hrvatice su najugodnije iznenađenje turnira.

U prvoj je kolu pala Mađarska, jedna od najvećih europskih rukometnih sila, da bi u drugom kolu Hrvatska pobjedom protiv svjetskih prvakinja Nizozemki potvrdila da izdanje protiv Mađarica nije bilo slučajnost.

No, osim po dobroj igri, Hrvatska se na ovom turniru ističe po još jednom podatku. Naime, kockasti dres nose čak dva para blizanki – Križevčanke Dora i Larissa Kalaus, odnosno Stela i Paula Posavec, koje dolaze iz Međimurja. Sve su isto godište i sve, usput, igraju u istom klubu- zagrebačkoj Lokomotivi.

“Zapravo, naši se treneri i suigračice više zbune nego protivnici, ha, ha. Mene i Doru protivnice su pokušavale razlikovati po tenisicama ili štitnicima. No oni koji nas znaju duže, više ne moraju tražiti razlike jer im je sad smiješno da smo nekad bile identične i neprepoznatljive. Znalo je biti svakakvih zamjena i smiješnih situacija, ali samo smo se u rijetkima okoristile. U školi, primjerice, kada je Dora odgovarala za mene, ali davno je to bilo. Na fakultetu su bili malo mudriji pa smo uvijek odgovarale na istom roku, ha, ha”, izjavila je Larissa Kalaus za 24 sata.

Larissa je pažnju medija na sebe dodatno skrenula briljantnom igrom protiv Nizozemki, kada je zabila 9 golova (iz samo 10 pokušaja) i zasluženo odnijela nagradu za igračicu utakmice. Glavna rukometna razlika između sestara Kalaus, usput i apsolventica psihologije, jest da je Dora ljevakinja, a Larissa dešnjakinja. Ona životna, pak, da je Larissa mlađa minutu i tu minutu…

– …Mi Dora ne da da je zaboravim, ha, ha. Nekad joj je to glavni razlog da bude po njezinom iako kada ljudi pokušavaju pogoditi, obično misle da sam ja. Ali nas dvije imamo periode u kojima se mijenjamo koja je starija, a koja mlađa i prema tome se dogovaramo koja će koje poslove obavljati. A što se tiče rukometnog terena, nekad je bilo rivalstva među nama i brojanja koja je koliko zabila golova, ali s godinama i, nažalost, ozljedama, to se pretvorilo u međusobnu podršku i navijanje”, govori Larissa za 24sata.

Što se tiče daljnjeg raspleta na Europskom prvenstvu, Hrvatice su osigurale drugi krug natjecanja i prenijet će u njega minimalno dva boda. Večeras ih očekuje duel protiv Srbije, a pobjedom bi u narednu fazu prenijele golema četiri boda, što bi ih stavilo u realnu poziciju da se bore za plasman u polufinale. Bio bi to jedan od najvećih podviga u povijesti hrvatskog sporta, s obzirom na to da su na prvenstvo otputovale bez ikakvih očekivanja javnost, kao i bez pregršt ozlijeđenih igračica, te onih koje je koronavirus spriječio u nastupu.

Utakmica Hrvatske i Srbije na rasporedu je od 18:15 sati.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.