Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

OČEKUJUĆI VATRE / Igor Rudan. – Zagreb: Naklada Ljevak: LASERplus, 2020.

Nakon uspjeha prethodnih knjiga Točna boja neba, Zao zrak i U zemlji klanova hrvatski znanstvenik Igor Rudan završava svoju popularno znanstvenu Tetralogiju o 21. stoljeću knjigom Očekujući vatre.

U prvim dvjema knjigama opisao je na jednostavan način razvoj znanosti i medicine do današnjih dana. U trećoj je naglasio važnost stalne prilagodbe promjenama kojima smo izloženi. Četvrta knjiga, Očekujući vatre, razmatra izazove s kojima će se čovječanstvo suočavati tijekom 21. stoljeća. Knjiga započinje analizama održivosti brojnih postojećih trendova i vjerojatnim ograničenjima koja će se s vremenom ukazati. Zatim izdvaja najznačajnija područja napretka od početka ovog stoljeća kao i promjene u ljudskim životima diljem svijeta. U završnom dijelu knjiga se okreće budućnosti i donosi predviđanja o napretku, ali i izazovima koje bi nastavak 21. stoljeća mogao donijeti čovječanstvu.

BELETRISTIKA

SITNE RIBE / Roberto Saviano; preveo s talijanskoga Marko Kovačić. – Zagreb: Vuković & Runjić, 2020. 

Napuljskim je ulicama zavladala mafija novoga kova: parance, bande tinejdžera koji siju strah i na mopedima, naoružani pištoljima i kalašnjikovima, brane teritorij svojih šefova. Žive na Facebooku, odgajaju ih filmovi, serije i krvave igrice na PlayStationu.

Trguju drogom, ucjenjuju, prijete, pljačkaju, ubijaju. Sitne ribe priča su o usponu bande Nicolasa zvanog Maradža, koji sanja o tome da pokori grad. No nasilje na koje je oguglao uskoro će se oteti svakoj kontroli …

Roberto Saviano stekao je svjetsku slavu romansiranim publicističkim djelom Gomora. U ovome romanu potvrđuje se kao majstor suvremenog realizma – i pjesnik mračne strane gradskog života.

DJEČJI ODJEL

BAJKARICE: JUNAKINJE IZ NARODNIH PREDAJA CIJELOG SVIJETA / [tekst] Erika Katačić Kožić i Srebrenka Peregrinilustracije Željko Pahek. – Velika Gorica: Planet Zoe, 2020.

Krenimo u tisućljetnu pustolovinu s bajkaricama iz cijelog svijeta! Na više od 200 ilustriranih stranica knjiga donosi narodne priče i bajke o junakinjama sa svih kontinenata koje svojom snagom, snalažljivošću, kreativnošću i poduzetnošću pomažu sebi i svojim zajednicama. One odlučno kroče u nepoznato, svladavaju zmajeve, nadmudruju vještice i čudovišta, rješavaju zagonetke te izlaze kao pobjednice u bitkama.

“Bajkarice” napisane su iz dugogodišnje prakse dviju pripovjedačica i spisateljica, pa se priče lako čitaju ili pak kazuju uživo. Na kraju svake bajke kratki je osvrt koji donosi porijeklo priče, kao i druge zanimljivosti o njoj. 

Bajkarice slave različitost, toleranciju i zajedništvo te osnažuju duh svojih čitatelja i slušatelja. Neka pustolovina započne!

KNJIGE ZA MLADE 

PREDSKAZIVAČ 2: (PRIJATELJ) / Sonja Smolec. – Rijeka: Studio TIM, 2020. 

Dana 22. siječnja 1998. pokrenut je kontroverzan projekt A.N.R.A.D. zahvaljujući kojem je mladi doktor Ivor Horvat izliječen od Alzheimerove bolesti. I kada je sve konačno “sjelo na svoje mjesto”, dr. Horvat pronađen je mrtav ispred svog ureda na Zavodu za humanu genetiku. Za sobom je ostavio trudnu suprugu i petogodišnjeg sina Marka. Neobične pojave koje su uslijedile u Ivorovu životu nakon što je izmijenjen njegov genski kod, naslijedio je i njegov sada osamnaestogodišnji sin. Marko je, naime, u stanju izazvati vizije pomoću gitare koja postaje medij te neobične komunikacije.

Međutim, nepoznat Prijatelj koji mu se počinje javljati putem e-maila, naslutio je njegove sposobnosti i želi s njim stupiti u kontakt. Jesu li njegove namjere posve iskrene? Što se krije iza ponuđene pomoći? Želi li netko nastaviti davno započeti projekt A.N.R.A.D. koji je pokrenula vrhunska stručnjakinja dr. Irena Kalinski? Je li Marko uistinu u životnoj opasnosti?

Zajedno s Markom i Prijateljem čitatelj kreće u obilazak zagrebačkih kvartova, a dinamična i napeta radnja izmjenjuje se na relaciji Zagreb-Samobor.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.