Udruga P.O.I.N.T. s prvim odobrenim EU projektom vraća znanstvenike u Hrvatsku

Proučavanje prirode i svemira za djecu i mlade, radionice računarstva i robotike, filmske projekcije, znanstvena predavanja, izložbe i redovita promatranja noćnog neba- sve to događat će se u Križevcima od idućeg tjedna sljedeće dvije godine u okviru znanstveno-obrazovnog centra Future Hub Križevci. Zbog ovog projekta, prvog kojeg Udruzi P.O.I.N.T. sufinancira Europska unija, u Hrvatsku se nakon višegodišnjih međunarodnih znanstvenih angažmana na istaknutim sveučilištima i institutima za istraživanje svemira, vraćaju fizičari dr.sc. Andrej Dundović i dr.sc. Petar Pavlović. Oni će, uz stručnjake, učitelje i nastavnike iz zemlje i svijeta, poučavati djecu i mlade prirodoslovlju i računarstvu.

“Ambiciozna ideja osnivanja novog znanstveno-obrazovnog centra posvećenog pitanjima prirode i svemira nastala je još prije nekoliko godina, a vjerujem da je projekt Future Hub Križevci napokon i početak njene realizacije”, otkrio je Dundović.

U centru će se organizirati i radionice socijalnih i organizacijskih vještina, a već se pripremaju i znanstveno-popularna predavanja, filmske projekcije i druga slična događanja za širu javnost. Sva događanja najavljivat će se na stranicama projekta futurehub.krizevci.eu, a medijski će biti pokriveni na portalu Križevci.info.

Future Hub Križevci nastao je kao kulminacija dugogodišnjih iskustava udruga P.O.I.N.T. i Perzeidi, organizatora najrazličitijih obrazovnih, znanstvenih i kulturnih sadržaja, uz nezanemarivu pomoć Pučkog otvorenog učilišta te snažnu potporu Grada Križevaca. Projekt se istaknuo kvalitetom, nagrađen je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a može ga se smatrati razvojnim i u društvenom i u ekonomskom smislu za križevački kraj.

“Ovo je značajan projekt za naš grad jer osim što će se kroz njega obnoviti gradski prostor koji se nalazi u dvorištu Gradske knjižnice “Franjo Marković”, provodit će se edukacijski programi za našu djecu i mlade iz STEM područja. Mi smo osigurali infrastrukturu, Razvojni centar i tehnološki park i poduzetničke zone, no trebaju nam ljudski kapaciteti za ekonomski napredak grada u smjeru novih tehnologija i održivog razvoja i to će se upravo kroz ovaj projekt omogućiti”, poručio je gradonačelnik Mario Rajn.

Ugovor o financiranju u vrijednosti od gotovo 1.8 milijuna kuna u ime udruge P.O.I.N.T. kao nositelja projekta potpisao je njen predsjednik Nikola Ostojčić početkom ovog tjedna u Zagrebu.

“Želja je ovim projektom postaviti temelje obrazovanju i istraživanjima u fundamentalnim znanostima u Križevcima te tako ojačati i proširiti stoljetnu tradiciju grada u obrazovanju, ali i promovirati prirodoslovlje i istraživanje svemira na nacionalnoj razini. Pored toga, cilj je oživljavanje javnog prostora društveno korisnim programima kroz civilno-javno partnerstvo, razvijanje inovativnih i inkluzivnih modela izvaninstitucionalnog obrazovanja za djecu i mlade te uključivanje organizacija civilnog društva i šireg građanstva u postojeće i nove društvene programe”, poručili su iz Udruge P.O.I.N.T.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.