In memoriam – Nevenka Husinec

U 77. godini preminula je Nevenka Nena Husinec, koja je kao rođena Zagrepčanka sedamdesetih godina prošloga stoljeća postavila temelje razvoja kontinentalnog turizma u Križevcima doseljenjem u naš grad kao supruga Želimir Husinca, pravnika ali i novinara i publicista, koji je pisao o povijesti i znamenitostima Križevaca i potkalničkog kraja.

Prepoznala je Nena turistički potencijal križevačkih štatuta i pokretanja manifestacije Križevačko veliko spravišče, u suradnji s gornjograđanima i obilježavajući Đurđevo pod lipom. Pronašla je suradnike i nositelje Spravišča u profesionalcima kao što su bili glumci i redatelji Drago Bahun, Rikard Simonelli, te glumcima naturščicima iz popularnih TV-serija, poput Slavka Baloga i Nikole Novosela Mišķa, potom među aktivistima i/ili radnicima u kulturi, turizmu i novinarstvu, kao što su Božo Muretić, Vlasta Širjan Kliček, Ottone Novosel-Franz i među pjevačima HPD-a “Kalnik”.

Zahvaljujući Spravišču kao prvoj velikoj turističkoj priredbi u kontinentalnoj Hrvatskoj Nena je kao direktorica turističkog ureda Križevci dovodila u Križevce i na Kalnik novinare brojnih novina, radija i TV. Fotoreportažu o Spravišču mogli su čitati i u dalekom Japanu. Pozivanjem na Spravišče gostiju iz inozemstva sklopljena su prijateljstva s više europskih gradova.

Križevci duguju Neni duboku zahvalnost, a njezina iskustva morali bi znati iskoristiti u promicanju povijesnih i kulturnih vrijednosti i očuvanju nematerijalne baštine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.