Zlata Životić i Sofija Cingula nastupile na 50. Varaždinskim baroknim večerima

Križevačka čembalistica Zlata Životić nastupila je u nedjelju 27. 9. 2020. na jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima s mezzosopranisticom Sofijom Cingulom. Koncert je održan u Belcu u Hrvatskom zagorju, u impresivnoj crkvi Sv. Marije Snježne, koja se zbog svoje arhitekture, skulptura i freski, smatra remek-djelom hrvatskog baroka.

Na nedjeljnom koncertu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, crkvu je ispunila publika pristigla iz okolnih gradova. Dok se koncerti ovog eminentnog festivala, čiji ugled prelazi hrvatske granice, u suradnji s križevačkim ogrankom Matice hrvatske, već petnaestak godina redovito održavaju i u Križevcima, prava je rijetkost da netko od križevačkih glazbenika nastupi u programu festivala.

O umjetničkim i pedagoškim djelatnostima Sofije Cingule i Zlate Životić, pisali smo u najavi koncerta, a na programu su im bila djela predstavnika engleskog baroka. Pri tome je posebnu vrijednost predstavljao koncept koncerta u kojem su vrlo poznata i često izvođena djela bila kombinirana s onim nepoznatim.

Glazbenice su koncert podijelile u tri tematske cjeline od kojih je svaka bila posvećena opusu jednog od triju skladatelja: Henrya Purcella (1659.-1695.), Williama Babella (1690.-1723.) i Georga Friedricha Händela, odnosno Georgea Friderica Handela (1685.-1759.), u angliziranoj varijanti imena. Izabrana djela su bila instrumentalna (suite, uvertire i chaconne) i vokalno instrumentalna (arije i recitativi), izabrana iz različitih većih kompozicija, ali na način da su nesmetano i skladno prelazila iz jednog u drugo spajajući cijeli koncert u cjelinu. Mezzosopranistica Sofija Cingula na kraju koncerta je kratkim i dirljivim govorom podsjetila na važnost publike za rad glazbenika i održavanja glazbenog života.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.