Danas u atriju otvorenje izložbe ‘Psihički poremećaji u ilustraciji’

Danas, 3. listopada, u 17:30 otvorenje je izložbe ‘Psihički poremećaji u ilustraciji’, zagrebačke ilustratorice Ines Ignjačić. Izložba se održava u sklopu 16. Culture Shock Festivala u organizaciji udruge P.O.I.N.T.. Pokrovitelji festivala su Grad Križevci i Ministarstvo kulture.

Izložba je nastala kao rezultat autoričine dugogodišnje ideje da se ova kompleksna i vrlo bitna tema približi široj javnosti kroz likovni medij, a s ciljem smanjenja predrasuda i stigmatizacije osoba kojima je dijagnosticiran neki oblik psihičkog poremećaja. Ilustracije prikazuju psihičke poremećaje poput opsesivno – kompulzivnog, bipolarnog, depresije i shizofrenije.

Za ove su pojmove svi čuli, no često samo u filmovima ili medijima, koji ih ponekad prikazuju drugačijima nego što to doista jesu. Informiranjem i edukacijom smanjuju se predrasude te raste tolerancija, što ujedno povećava kvalitetu života ciljne skupine, ali i opće populacije.

Autorica izložbe je Ines Ignjačić, ilustratorica i psihologinja iz Zagreba. Prateći aktualne društvene probleme, kroz svoje umjetničke projekte nastoji na njih djelovati na više razina. Do sada je izlagala na četiri kontinenta na kolektivnim i samostalnim izložbama, a trenutno radi na svojoj prvoj knjizi za djecu. Izložba se održava uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada).

Ulazak slobodan.

Organizator festivala je Udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelji su Grad Križevci i Ministarstvo kulture.

Vezano

Komentari su zatvoreni.