Na Strossmayerovom trgu otkrivena skulptura “Iva – vožnja romobilom”

Centar grada Križevaca odnedavno krasi skulptura djevojčice na romobilu naziva “Iva – vožnja romobilom” autorice Pavice Pirc Petrinjak. Otkrivanje skulpture organizirano je u suradnji s Gradskim muzejom Križevci stoga je ravnateljica muzeja Tea Hatadi uvodno pozdravila prisutne i zahvalila svima koji su zaslužni na povratku ove skulpture u javni prostor.  U svojem obraćanju iznijela je osnovne informacije o skulpturi te kazala kako je skulptura visoka jedan metar, izlivena je u bronci te je kubističke forme te je dodala kako je lokacija na kojoj je postavljena pomno odabrana. Naime, upravo su se na tom prostoru nekada okupljali brojni biciklisti i motociklisti, stoga je ova skulptura postavljena kao simbol tih okupljanja.

Zatim, ravnateljica je riječ prepustila Zoranu Homenu koji se u svome obraćanju prisjetio predstavljanja ove skulpture te kazao kako je skulptura bila otkupljena od tadašnjeg Fonda za kulturu (današnje Ministarstvo kulture) i bila postavljena  u prolazu u Zakmardijevoj ulici no zbog sigurnosni razloga, preseljena je u atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci. Izrazio je posebno zadovoljstvo što je skulptura vraćena u javni prostor i postala dio vizure središta grada.

Čestitkama se pridružila i sama autorica dodavši kako je u današnje vrijeme rijetkost da se posveti vrijeme umjetnosti. Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško zahvalio je ravnateljici Gradskog muzeja na pomoći te kazao  kako skulpture općenito moraju biti u javnom prostoru i tako ispuniti svoju svrhu. Istaknuo je kako je ova skulptura postavljena u pravo vrijeme uzevši u obzir ponovnu popularnost romobila, posebice električnih.

Nakon obraćanja, skulptura je otkrivena zajedničkim povlačenjem platna, a ovo događanje  svojim je glazbenim nastupom upotpunila mlada autorica Lucija Šimunović Miščević, učenica 2. razreda srednje Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, a svoje vozačke sposobnosti pokazali su ljubitelji romobila Eugen, Niko i Jakov.

Vezano

Komentari su zatvoreni.