Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

IMA JOŠ JEDNA PRIČA… / Mauro Lacovich. – Rijeka: Naklada Uliks, 2020.

Jedno papirnato pismo obilježilo je službeni početak nove avanture već nam poznate Cleo i njenog psihoterapeuta. Kroz noćna druženja uz more oni nastavljaju sa svojim putovanjem labirintom svakodnevnih pitanja razgovarajući o životnim pričama i nedaćama s kojima se svi suočavamo. Psihoterapeut pritom umjesto davanja savjeta pripovijeda priče stvarajući tako atmosferu u kojoj i mi pronalazimo odgovore na mnoga vlastita pitanja koja nam se u ovom trenutku čine neodgovorivima.

Beletristika

PRETPOSTAVKA ZLA / Donato Carrisi; preveo s talijanskoga Dean Trdak. – Zagreb: Znanje, 2020.

Barem jedanput u životu, svi smo poželjeli nestati. Samo jednog dana išetati iz ureda i zatrti sve svoje tragove. Međutim, za neke to nije samo privlačna sanjarija, nego opsesija koja ih na kraju proguta. Ti ljudi jednostavno iščeznu. Nitko ne zna zašto i nitko ne zna što se s njima poslije dogodilo, dok na kraju ne potonu u zaborav. Iskusna istražiteljica Mila Vasquez okružena je njihovim pogledima u policijskom odjelu za nestale osobe koji njezini kolege nazivaju Čistilištem. Nestali su za nju živi i stvarni jer ona dobro poznaje igru s mračnim sjenkama i neumoljivi zov tame. Možda je baš zbog toga Mila najbolja u svom poslu: pronalazi one koje je svijet otpisao. Kada je šef policije pozove da preuzme zagonetan slučaj Rogera Valina, njezin je prvi instinkt da odbije, jer zarekla se da više nikada neće kročiti na mjesto zločina. Upravo će Roger, samozatajni knjigovođa koji je iznenada nestao prije sedamnaest godina, izroniti iz mraka i vratiti Milu u samo srce njezinih najgorih noćnih mora…

Dječji odjel

PRINCEZA HEDY / Josip Petrlić Pjer; ilustracije Estera Balog ; za nakladnika Darko Pernjak i Petar Gatarić. – Koprivnica: Naklada Vošicki, 2020.

”Princeza Hedy” Pjerova je deseta objavljena knjiga.

To je književni projekt koji promovira Križevce i Udrugu osoba s invaliditetom Križevci, a dio je projekta Križevačke književne trilogije koja se sastoji od slikovnice ”Štatutko i Marcel Kiepach”, priče za djecu ”Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec”, te romana ”Princeza Hedy”.

Radnja prve u nizu knjiga, ‘Princeze Hedy’, zbiva se u Choko-baru i oko njega, a priča je to o autizmu, empatiji prema napuštenom mačku, socijalnom i iznimno važnom radnom momentu u Hedoni, o čokoladi, o ljubavi, o dobroti, o životu… Priča je i basna i bajka i zbilja, a ilustrirala ju je učenica 2. razreda srednje umjetničke škole Ester Balog.

Iz pogovora knjige:

Unatoč naslovu koji najavljuje princezu Hedy kao glavnu junakinju, radnja ovog romana odvija se kroz perspektivu mačka. Mačak Ljubi zdvojna je skitnica sve dok ne biva udomljen na vrlo neobičnom mjestu: u Choco baru. Njegova spasiteljica je konobarica Hedy. Nakon nesretnog dotadašnjeg života Ljubi napokon ima dom i osjeća se voljeno, baš kako bi se i trebao osjećati svaki kućni mačak. Ima spontani refleks da dobrotu koju je primio prenosi dalje. Autistični dječak Jan tako postaje njegova misija, a u priči saznajemo kako je nakon niza upornih pokušaja mačak Ljubi uspio doprijeti do njega i sprijateljiti se s njim. No dvojbu oko glavnog lika ipak razrješava pojava nove dimenzije, otkrića da je konobarica Hedy ujedno i princeza Hedy. Princeza je prvenstveno zbog svoje dobrote i plemenitosti, a ne zbog formalnog statusa. Da nije bilo njenog prvog čina dobrote, ne bio se dogodio daljnji lanac sretnih okolnosti koji je naposljetku pomogao dječaku Janu da se otvori i postane član zajednice. Ova priča nas uči kako moramo iskoristiti svaku priliku da budemo dobri jedni prema drugima, svoj čin dobrote ne uvjetovati, nego ga iskreno predati kao dar od srca, a posebno potrebitima. Priča je inspirirana stvarnim Choco barom u Križevcima i atmosferom dobrote koja u njemu vlada. Čokoladu koja se tamo nudi proizvodi tvrtka Čokolaterija Hedona d.o.o. koja zapošljava prvenstveno osobe s invaliditetom. Tako je svaka sličnost s ljudima koji su povezani s projektom Choco bara – namjerna! Pjer pripovijeda duhovito i sugestivno, u Princezi Hedy vješto je protkao poučne i fantastične elemente, dok je sam tijek radnje vrlo pamtljiv; što je sve zajedno rezultiralo odličnim štivom za djecu.

D.P.Pernjak

Knjige za mlade

VODIČ KROZ KLIMATSKE PROMJENE U STRIPU / [ilustracije Grady Klein i [tekst] Yoram Bauman; preveo s engleskoga Tomislav Zagoda]. – Zagreb: Opus Gradna, 2020.

„Znam da uništavamo planet, ali moramo li o tome čitati depresivne knjige koje pojačavaju naš očaj?

Vodič kroz klimatske promjene u stripu je posve drukčija knjiga, podučava neke ozbiljne znanstvene činjenice, procjenjuje strategije za promjene i sve to čini na zabavan način.“

Annie Leonard

Knjiga Vodič kroz klimatske promjene u stripu  je jasno i sažeto tumačenje o ljudskom utjecaju na klimatske promjene, iskreno i puno toplog humora i utemeljenog optimizma. Uvjerljivo napisano i prekrasno ilustrirano…

novi pristup raspravi o tome što možemo učiniti da, kao pojedinci i društvo, smanjimo temperaturu u našem planetarnom kompostu.

John Michael Wallace

 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.