Konstituiran novi saziv Hrvatskog sabora: Kešer i Prigorje ostali ‘kratkih rukava’

Današnjim izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora. To je po drugi put da je Jandroković predsjednik Sabora, a vodi ga od svibnja 2017. godine. Izabrano je i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, pet potpredsjednika Sabora kao i radna tijela.

Potpredsjednici Sabora su Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Rajko Ostojić i Miroslav Škoro.

Ono što je najvažnije za Križevce i potkalnički kraj, svakako je činjenica da smo ostali bez predstavnika u Saboru. U prethodnom je sazivu sjedio Branko Hrg, dok su za danas konstituirani saziv najjači kandidati bili Mladen Kešer, Mario Rajn i već spomenuti Hrg. Kešer je na izborima zaradio 2.211 preferencijalni glas, Rajn je skupio 1.696 glasova, dok je Hrgu povjerenje dalo samo 855 građana. Nijedan od njih nije uspio izboriti vizu za parlament, iako je načelnik Općine Kalnik tome bio jako blizu.

Naime, Kešer je u Hrvatski sabor trebao ući umjesto Damira Bajsa, člana stranke Nezavisna lista Damira Bajsa, koja je u svibnju potpisala sporazum o zajedničkom nastupu na ‘parlamentarnim’ izborima sa Restart koalicijom predvođenom SDP-om. Detalje je prije dva tjedna objasnio za naš portal:

“Postoji sporazum između SDP-a i gospodina Bajsa po kojem je kolega Bajs trebao skupiti pet tisuća preferencijalnih glasova i ukoliko se to ne realizira, da će taj mandat pripasti SDP-u. Takav sporazum postoji i potvrđen je od glavnog odbora stranke. S obzirom na to da gospodin Bajs nije uspio prikupiti toliko preferencijalnih glasova, ako će se pridržavati sporazuma, taj će mandat pripasti SDP-u”, potvrdio je Kešer za Križevci.info te dodao:

“Sve ovisi o tome hoće li se poštivati pravila dogovorena prije utakmice ili će se smisliti neka nova pravila za koja ja ne znam. Ja sam skupio 2200 glasova, imam najviše preferencijalnih glasova od kandidata koji bi ovog trenutka mogli ući u Sabor. Sve je na tijelu stranke koja bi morala donijeti konačnu odluku. Pisana pravila su na mojoj strani, a kako će to na kraju ispasti, ja to ne mogu ovog trenutka reći.”

Na koncu, taj je mandat doista i pripao SDP-u, ali se cijela priča rasplela nepovoljno po Kešera te se nije našao među 151 saborskim zastupnikom. Posljednje SDP-ovo mjesto u Saboru pripalo je Martini Grman Kizivat. Usporedbe radi, ona je zaradila svega 116 preferencijalnih glasova, gotovo 2.100 manje od kalničkog načelnika, no u ovom slučaju, dovoljno za proboj na jednu od stolica na Markovom trgu.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.