Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

KAKO PREŽIVJETI U SUVREMENOJ DŽUNGLI: ALATIMA PRIMIJENJENE PSIHOLOGIJE OJAČAJTE OTPORNOST U DOBA BRZIH PROMJENA / Sandro Kraljević. – Zagreb: Beletra, 2020.

Kako to da smo postali ovisni o našem mobitelu? Zbog čega smo ponekad nasilni, depresivni, u strahu ili bespomoćni? Zbog čega s nekim ljudima nikako ne možemo pronaći zajednički jezik? Zašto osjećamo pritisak da budemo uspješni pa se često iscrpljujemo poslom? I kako se othrvati svemu tome? Mladi psiholog Sandro Kraljević izdvojio je i opisao osam najaktualnijih pitanja koja otvara ubrzana svakodnevnica i za njih ponudio primjenjiva i znanstveno provjerena rješenja.

U preglednom i komunikativnom priručniku „Kako preživjeti u suvremenoj džungli“ Sandro Kraljević predlaže zamjenjivanje loših navika prilagodbom i poželjnim ponašanjem. Prvi je korak osvijestiti da u svakoj životnoj situaciji imamo izbor i sami biramo svoje postupke. Drugi je korak spriječiti negativne misli i emocije da nas u potpunosti obuzmu i biti svjestan svih mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. A nakon toga, treba formirati novo, prilagođeno ponašanje i učvrstiti naviku.

Beletristika

PLAČ / Helen FitzGerald; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2020.

Plač je mračni psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice…

Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane malo dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta.

Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog.

Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti?

Može li se nešto toliko nezamislivo ispraviti?

Dječji odjel

MATILDA / Roald Dahl; ilustrirao Quentin Blake ; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2020.

Matilda je neobično nadarena i znatiželjna djevojčica. Živi s roditeljima i bratom, koji uopće ne primjećuju njezine sposobnosti i interese. Majka joj vrijeme provodi gledajući TV-sapunice, a otac joj je umišljeni i pokvareni preprodavač rabljenih automobila. Matildi očajno nedostaju ljubav i prihvaćanje njezine obitelji, pa vrijeme provodi čitajući knjige, nalazeći u tome utjehu. To joj omogućuje da pobjegne u druge i ljepše svjetove, a i da nauči mnoge stvari…

Matilda kreće u školu kasnije u odnosu na svoje vršnjake jer su je roditelji zaboravili upisati. Život joj nije lak, a dodatno joj ga zagorčava strašna ravnateljica škole, gospođica Grozobrad, koja muči sve učenike i pritom uživa….

No, u školi upoznaje učiteljicu Slatkić, koja joj postaje velika potpora u životu i jedino svjetlo u njezinu životu.

Usto, Matilda će otkriti i svoje nove talente, uz pomoć kojih će uspjeti ispraviti sve nepravde…

Ovaj klasik dječje književnosti govori o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i ljubavi, važnosti prihvaćanja sebe i drugih. Djeci će pokazati kako uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost…

Knjiga za mlade

GREGOV DNEVNIK: OBITELJSKI ODMOR / Jeff Kinney; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2020.

Gregov dnevnik: Obiteljski odmor dvanaesti je roman iz serijala o urnebesnim dogodovštinama Grega Heffleyja.

Greg Heffley i njegova obitelj kreću na put.

Zbog hladnoće i stresa od nadolazećih božićnih blagdana, Heffleyji odluče otputovati u tropsko odmaralište na prijeko potreban odmor i opuštanje. Nekoliko dana otočnoga raja činit će čuda za Grega i njegovu iznurenu obitelj.

No Heffleyji će uskoro doznati da raj baš i nije onakav kakvim su ga zamišljali. Opekline od sunca, probavne smetnje i otrovni pauci prijete propašću obiteljskog odmora. Mogu li se ovi praznici spasiti ili će odmor na tropskom otoku završiti katastrofom?

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.