Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1280

Našim nebom poslije zalaska Sunca dominira Venera čiji je sjaj ovih dana najveći što može biti (foto Martin Vujić)
Našim nebom poslije zalaska Sunca dominira Venera čiji je sjaj ovih dana najveći što može biti (foto Martin Vujić)

Na početku slušamo pretposljednji nastavak do sada neobjavljene snimke tribine Dirigentska sjećanja maestra Kranjčevića, na kojoj je gostovao nedavno preminuli maestro Vladimir Kranjčević, održane na Culture Shock Festivalu u Križevcima 23. ožujka 2017. godine, a koju je vodio križevački dirigent Ozren Bogdanović.

U Vijestima Krugova govorimo kako zadovoljavamo naše kulturne potrebe u skladu s protuepidemijskim mjerama, o kampanji protiv koronavirusa ilustratora Mirka Ilića, te kako studenti pokreću kulturne sadržaje.

Na današnji datum rođeni su Kurt Gödel, Ferruccio Lamborghini i Harper Lee, pokrenuta je pobuna na brodu Bounty, 28. travnja je proglašen Svjetskim danom zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, obavljen je prvi noćni let aviona i prvi komercijalni let preko Tihog oceana, Thor Heyerdahl je krenuo na putovanje Kon Tikijem, otkrivena je radijacija koja potječe iz havarije u Černobilu. Umrli su Ignjat Job i Edo Peročević.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novu misiju na Mars, ideju o izgradnji teleskopa na drugoj strani Mjeseca, asteroide koji prolaze blizu Zemlje, nove satelite iz serije Starlink čije je lansiranje bilo viđeno i iz Križevaca, te skorašnje letove ljudi u svemir s teritorija SAD.

U Zanimljivostima govorimo o dugoj tradiciji sprečavanja zaraza i epidemija u našim krajevima, pa s tim u vezi spominjemo možda najveći sanitarni kordon na svijetu, a na kraju kroz jednu izreku saznajemo kamo vodi put bez prepreka.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antonína Dvořáka, Igora Stravinskog, Vangelisa, iz filma Schindlerova lista, grupa Pink Floyd, Roxy Music, Sea Level, Bijelo dugme i Brodsky te pjevanje Oratorijskog zbora crkve sv. Marka.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1280 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 28. travnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.