Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1278

 

 

Maestro Vladimir Kranjčević na tribini u Križevcima 23. ožujka 2017. godine (foto R.Matić)

 

U sjećanje na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića na početku slušamo dvadesetak minuta do sada neobjavljene snimke tribine Dirigentska sjećanja maestra Kranjčevića, na kojoj je maestro gostovao, održane na Culture Shock Festivalu u Križevcima 23. ožujka 2017. godine, a koju je vodio križevački dirigent Ozren Bogdanović. Ovo je četvrti nastavak snimke te tribine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Male šanse Marjolijn Hof, knjiga za mlade je Dvojnici iz tame Moree Banićević, na odjelu beletristike Glineni anđeli Julijane Adamović, a na stručno-znanstvenom odjelu Uvod u ontologiju Line Veljaka. Knjižnica doduše zbog pandemije trenutno ne posuđuje knjige ali zapamtit ćemo ove naslove za vrijeme kad će nam opet biti dostupni.

U Vijestima Krugova saznajemo koje su posljedice nedavnog potresa u Arheološkom muzeju u Zagrebu, da se pokreće platforma Kino Europa Online, da je pokrenut virtualni program Muzeja suvremene umjetnosti, da je izbio požar u šumi nedaleko od nuklearne elektrane u Černobilu i da je nad Sjevernim polom velika ozonska rupa.

Na današnji datum rođena je Julie Christie, ubijen je Abraham Lincoln, predstavljen je Edisonov kinetoskop, otkriveno je cjepivo protiv tifusa, Vladimir Majakovski je počinio samoubojstvoi, predstavljeni su elektronski mikroskop i videorekorder, otkriven je element broj 103, umrli su Lazar Ludvig Zamenhof i Simone de Beauvoir.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je BepiColombo proletio pored Zemlje, da se svemir možda ne širi jednako u svim pravcima, te da je vrijeme smjene posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U Zanimljivostima i dalje govorimo o vidu i očima, a za kraj ostavljamo nekoliko misli Edgara Allana Poea.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Händla, Georga Philippa Telemanna, Gustava Mahlera, Lea Delibesa, grupe Blackmore’s Night te iz filmova The Pianist, Titanic, Hair i Apollo 13.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1278 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. travnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.