Bez novozaraženih na području županije, četiri se osobe liječe u bolnici

Na području Koprivničko-križevačke županije i dalje je 21 pozitivna osoba testirana na koronavirus te nema novih oboljenja u posljednja 24 sata, izjavio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić na današnjoj konferenciji za medije.

„Epidemiološka služba je napravila kompletnu obradu u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe te u Općoj bolnici i stanje je pod kontrolom i stabilno. Zaprimili smo i uputu nacionalnog Stožera civilne zaštite o potrebi pojačanih ophodnji operativnih snaga civilne zaštite i policijskih službenika koji će nadzirati sve javne prostore, parkove, tržnice, trgovine i trgove te prostore ispred crkvenih objekata, dakle sva mjesta gdje postoji mogućnost okupljanja većeg broja ljudi i kršenja mjera. Ne napuštajte svoje domove, provedite Uskrsne blagdane kod kuće“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je stanje u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica pod kontrolom te kako se poštuju sve propisane mjere i protokoli. Štićenica koja je zaprimljena u bolnici i testirana pozitivnom na koronavirus nije imala kontakata s drugim osobama, osim s jednom medicinskom sestrom koja je trenutno bez simptoma bolesti u samoizolaciji.

„Epidemiološki obrađujemo sve potencijalne kontakte u Domu i u koprivničkoj bolnici. Uzeli smo briseve 17 zaposlenika Doma te očekujemo nalaze, a u samoizolaciji je završilo i 14 zaposlenika bolnice, troje liječnika i 11 medicinskih sestara. Važno je naglasiti kako je nastupila lokalna transmisija koronavirusa te da smo ušli u fazu u kojoj ćemo s osobama koje ulaze u bolnički sustav morati postupati izuzetno oprezno jer sve je više onih koji će imati simptomatski ili asimptomatski pozivitet. To nije ništa neuobičajeno već se i očekivalo u ovoj fazi epidemije. Apeliram na sve zdravstvene djelatnike da se adekvatno zaštite te na sve građane da poštujući mjere uspore širenje epidemije među stanovništvom kako bi zdravstveni sustav reagirao adekvatno prema onima kojima je pomoć najpotrebnija“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Četiri hospitalizirana pacijenta u koprivničkoj bolnici su stabilno, a dvoje boluje od upale pluća, no ne zahtijevaju intenzivno liječenje uz pomoć respiratora, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić.

„Podigli smo ljestvicu provođenja mjera zaštite nacionalnog Stožera te kontinuirano zaposlenicima, liječnicima i medicinskim sestrama ukazujemo kako moraju postupati s pacijentima. Maksimalno štitimo sve naše pacijente, a moramo biti svjesni kako je počela faza lokalne transmisije virusa te ćemo prema tome i maksimalno koristiti sve propisane mjere i protokole bez odstupanja“, kazao je ravnatelj Devčić te dodao kako zdravstveni sustav u potpunosti funkcionira bez poteškoća.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.