Pesticidi samo stručno osposobljenima uz dozvolu

PESTICIDI SAMO STRUČNO OSPOSOBLJENIMA UZ DOZVOLU

Ako nemate iskaznicu kojom ćete dokazati da ste tijekom 15-tak sati izobrazbe postali osposobljeni za sigurno rukovanje pesticidima, od kraja ove godine više ih nećete moći kupovati. Tako glasi jedna od većih novosti koje poljoprivrednicima donosi 2015-ta, a iako je zamišljeno da obaveza vrijedi samo za profesionalce u poljima, voćnjacima i vinogradima, ona zapravo vrijedi za sve jer na našem tržištu gotovo pa i nema pesticida u neškodljivim pakiranjima namijenjenih amaterskim korisnicima. Poljoprivredna savjetnica Željkica Oštrkapa Međurečan pojašnjava da se u ovom slučaju ipak po europskim normama moralo koliko je moguće suziti područje obrazovanja i prilagoditi ga ciljanim skupinama.

– Uspostavljene su kategorije i potkategorije izobrazbe koje idu do razine određenog proizvodnog sektora, recimo za ratare, voćare, vinogradare, povrćare i sl. OPG-i i drugi poljoprivrednici te tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom moraju se prijaviti na modul za profesionalne korisnike, a uvjet za upis je završena osnovna škola u trajanju od osam godina, objasnila je.

Ustanove i tvrtke za provedbu izobrazbe ovlašćuje Ministarstvo poljoprivrede; početkom prosinca na popisu ih je bilo 30-tak, one mogu raditi na cijelom području države, no prijave i ovlaštenja se i dalje primaju i izdaju, pa primicanjem rokova treba očekivati veću gužvu na tržištu školovanja koje moraju proći svi. Pri tome treba znati da je država odredila i najviše cijene tih tečajeva.

– Radi zaštite od previsokih i neutemeljenih cijena izobrazbe, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je najviše iznose; cijena za osnovnu, znači ovu prvu izobrazbu iznosi najviše 600 kuna, za polaganje ispita najviše 50, te za izdavanje iskaznice najviše 40 kuna, također je navela savjetnica Međurečan.

Nakon položenog ispita polaznici će primiti iskaznice koje nisu prenosive, vrijede isključivo na njihovo ime i samo uz osobnu iskaznicu, te na rok od pet godina. Da bi joj obnovili valjanost, trebat će dopunske izobrazbe. Ako je to nekome utjeha, možemo dodati da niti diploma poljoprivrednog fakulteta ne oslobađa od obaveze dodatnog učenja o sigurnom korištenju kemijskih pripravaka. Kako se često miješaju datumi, savjetnica Oštrkapa Međurečan ponavlja da je rok za sve 26. studeni ove godine, a ne iduće, do kada je obaveza tehničkih pregleda prskalica i drugih uređaja za primjenu pesticida. (RKC)

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. TvTorba piše:

    konačno uvođenje malo reda u korištenju vrlo opasnih tvari, na žalost odmah se vidi kome u ovoj državi ne odgovara nikakav red… onima kojima naj bolje odgovara nered u kojem se oni super snalaze.

  2. xyz piše:

    pesicidi su opasna tvar, a ljudi ih kupuju i koriste ponekad nesavjesno, pa truju i druge i sebe . nije bezazleno

  3. Josip piše:

    samo gledaju kako bi uzeli novce

  4. dugi piše:

    sad mali katanović više ne mogel špricati po kuća skup s vukom

  5. presvetli piše:

    Otvaramo i crno tržište pesticida, Bok stari imaš možda 20 deka galice ili nordoxa 🙂
    Imam, 15 kuna po deki, nađemo se navečer na parkingu iza škole i donesi keš 🙂

Komentari su zatvoreni.