Koronavirusom zaraženo novih 77 osoba, ukupno imamo 867 slučajeva u RH

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 je sati izvijestio o novom stanju što se zaraze koronavirusom tiče u Hrvatskoj.

U posljednja je 24 sata koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo 77 osoba. Ukupno je dosad zabilježeno 867 slučajeva. Oporavilo se 67 osoba, a 32 su na respiratoru. Dobra je vijest da nema novih smrtnih slučajeva.

Vili Beroš je rekao da su brojke dobre, nema većeg rasta broja oboljelih, a i broj umrlih ostao je nepromijenjen.

“Ovo govori da su naše mjere dobre, a i nakon prvog šoka od pojave korona virusa, sustav se pomalo vraća u normalu”,  rekao je ministar zdravstva.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je novu odluku prema kojoj vrtni centri koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi.

“Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite”.

Božinović je dodao kako je utvrđeno 970 slučajeva kršenja samoizolacije, a bilo je preko 3000 prijava. Zabrinjavajuće je i da se pojavljuju informacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji, a na to se osvrnula Alemka Markotić:

“To se ne smije događati, svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost”, kazala je Markotić.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.