Milijarda ustaje: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga HERA pozvali na nultu stopu tolerancije na nasilje

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga HERA danas su u Križevcima održali akciju u okviru svjetske kampanje Milijarda ustaje” kojom se javnost upoznaje  s mehanizmima zaštite žrtava nasilja te poziva na nultu stopu tolerancije na nasilje. Akcija je  započela performansom Sluškinjina priča nakon čega su se prisutnima obratili predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić te zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u ime Koprivničko-križevačke županije podržao ovu hvale vrijednu akciju.

„Iako se možda čini da ga je manje ili za njega ne znamo, činjenica je da se nasilje nad ženama provodi i tome smo često svjedoci. Bez obzira radi li se o verbalnom ili fizičkom nasilju ono je strašno i nedopustivo. Ne smijemo prelaziti preko njega, već treba reagirati, prijaviti slučaj institucijama koje će kazniti počinitelje. Veliko hvala HERA-i koja radi na aktivnostima prevencije te pomaže žrtvama kad se nasilje dogodi te županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova koje je vrlo aktivno i podržava sve akcije koje se tiču zaštite ljudskih prava. Nadam se da će poruka sa skupa otići i dalje, prenesite informacije pa ako spasimo jedan život i jednu ženu da ne bude zlostavljanja  napravili smo mnogo“, istaknuo je zamjenik Ljubić.

Predsjednica Povjerenstva Rupčić zahvalila je svima koji su se uključili u akciju te kazala kako svatko od nas može doprinijeti sprječavanju nasilja stavom i angažmanom da se ono spriječi i iskorijeni.

„To je teško i zahtjevno, no tome moramo težiti. Moramo svi doprinijeti, a ako spriječimo i jedan slučaj nasilja te spasimo i jedan ljudski život, imat ćemo osjećaj kao da smo spasili cijeli svijet. Žene zaslužuju kvalitetniji život i svi trebamo tome doprinijeti kako bi društvo i ovaj svijet bio bolje mjesto za život“, kazala je Rupčić.

Prigodnim riječima obratila se i predsjednica Udruge HERA dodavši kako žene često iz straha i nemoći ne reagiraju na vrijeme te kako se ovakvim akcijama želi poručiti da nisu same i da uvijek postoji izlaz i mjesto na kojem se pruža adekvatna pomoć i zaštita.

“Milijarda ustaje” je globalni prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka da izađu iz svojih domova na plesni ustanak, stanu na ulice i trgove te protestiraju plesom protiv nasilja, a plesalo se i u Križevcima na skladbu“Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

Vezano

Komentari su zatvoreni.