Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

Župan Darko Koren u utorak, 11. veljače  u prostorijama Županijske uprave je održao prijem za predstavnike Službe civilne zaštite Koprivnica i hitnih službi Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Prijemu su, uz ravnatelje, pročelnike i predstavnike ustanova i institucija koje čine sustav Civilne zaštite naše županije, prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić te pročelnica Službe ureda župana i zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić sa suradnicima.

„Županijski centar 112 je važna sastavnica sustava zaštite i spašavanja u našoj županiji jer je centralno mjesto koordinacije i prikupljanja prvih informacija koje dolaze s terena. Treba naglasiti kako svi dijelovi našeg sustava imaju svoju ulogu i funkciju te predstavljaju jedinstvenu cjelinu koja je spremna po svojoj stručnosti i opremljenosti brzo i efikasno  odgovoriti na sve izazove. Svi dionici sustava civilne zaštite odlično međusobno surađuju i to ulijeva sigurnost stanovništvu Koprivničko-križevačke županije“, uvodno je kazao župan te spomenuo službe i ustanove koje sudjeluju u sustavu civilne zaštite pohvalivši njihov rad i trud koji ulažu tijekom godine kako bi žitelji županije bili sigurni.  

Župan je podsjetio na važnost svih službi koje, svaka u svojem djelokrugu poslova, obavljaju iznimno bitne zadaće izrazivši zadovoljstvo što u posljednjih nekoliko godina nije bilo ozbiljnijih ugroza na području županije.

„Zadovoljni smo što nije bilo značajnijih problematičnih situacija, a možemo se prisjetiti nekih momenata i situacija od prije pet godina koje smo savladali na optimalan način, profesionalno i bez teških posljedica. I dalje ćemo inzistirati na visokoj razini profesionalizma i dobroj opremljenosti svih pripadnika službi kako bi pomoć koju će pružati u potencijalnim situacijama bila što kvalitetnija. Svim pripadnicima Službe civilne zaštite i Županijskog centra 112  čestitam njihov slavljenički dan i želim da im posao u budućnosti bude obilježen mirom“, kazao je župan.

Ispred Službe civilne zaštite Koprivnica prisutnima se obratio voditelj Službe Miroslav Blažotić koji je županu zahvalio na biranim riječima kazavši kako je suradnja sa Županijskom upravom na zavidnoj razini.

„Nisu sve županije zainteresirane za ovako dobru suradnju kakvu mi sa Županijom imamo od samih početaka. Mogu reći da nam je drago što imamo privilegiju i odličan odnos pun razumijevanja te zahvaljujemo što pridodajete veliku važnost našem, ali i radu svih ostalih žurnih službi i ustanova koje djeluju u sustavu zaštite“, kazao je Blažotić te podsjetio kako je   jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. godine čime se na današnji dan obilježava i 15. obljetnica operativnog djelovanja.

Blažotić je prezentirao i rad Službe kazavši kako ona novim ustrojem djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite, a Sustav 112 u RH čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno – komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Od uspostave broja 112 zaprimljeno je nešto više od 28.600.000 poziva pri čemu njih nešto više od 12.600.000 ili 44 posto predstavljalo je namjenske pozive temeljem kojih su zatražene intervencije hitnih i drugih nadležnih službi te potencijalno operativnih snaga sustava civilne zaštite. U 2019. godini centri 112 su zaprimili ukupno 1.487.386 poziva od kojih je 911.992 bilo namjenskih, dodao je Blažotić na kraju prezentacije, napomenuvši kako će daljnji napori u izgradnji sustava biti usmjereni na unaprjeđivanje sposobnosti u praćenju i koordiniranju djelovanja hitnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite kod nesreća i drugih izvanrednih situacija, a pogotovo u slučaju velikih nesreća ili katastrofa.

Nakon prijema u Županijskoj upravi, u Županijskom centru 112 prezentiran je rad informacijsko komunikacijskog sustava koji nadogradnjom radne aplikacije SFERA prikazuje točno mjesta pozivatelja putem mobilnih uređaja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.