Dani Marcela Kiepacha: Izložba inovacija uz prezentacije Nikole Ostojčića, Ivana Ivanovića i Luke Vevereca

Izložba inovacija održana u dvorani Marcela Kiepacha u Razvojnom centru i tehnološkom parku u sklopu manifestacije „Dani Marcela Kiepacha“ u organizaciji Grada Križevaca privukla je brojne posjetitelje.

Gradonačelnik Mario Rajn otvorio je događanje, a izložbi su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Ovom prilikom gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je zadovoljstvo što je Grad Križevci krenuo s procesom dodatnog isticanja Marcela Kiepacha te zahvalio suorganizatorima Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ i Gradskom muzeju Križevci te svim izlagačima i posjetiteljima. Istaknuo je kako se budućnost Grada krije u mladim ljudima koji marljivo rade i sudjeluju na ovakvim izložbama te da ga veseli odaziv i nada se s godinama razvoju ovog događanja.

Luka Veverec ovom je prilikom predstavio “Park znanosti” otvoren u Mokricama kod Oroslavja čije izloške kreira samostalno, a koji na zanimljiv način djeci i odraslima prezentiraju zakone iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

Nikola Ostojčić održao je prezentaciju „Život križevačkog izumitelja u kratkim hlačama“ kroz koju je prisutne upoznao sa zanimljivim detaljima života Marcela Kiepacha te njegovim izumima. Putem prezentacije prikazao je djelovanje Marcela pl. Kiepacha u kontekstu kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kako bi publika stekla jasniji dojam o navedenom, prezentacija je prikazala relevantne izume navedenog perioda koji su kroz jednostavne primjere bili povezani s Kiepachovim inovatorskim djelovanjem. Osim odražavanja važnosti Kiepachovih izuma u znanstvenom kontekstu, naglasak je bio i na njegovom karakteru koji je također uz povučene paralele bio pojašnjen uz primjere drugih inovatora, ali i njegovih suvremenika kako bi se stekao dojam “putovanja jednog školarca do znanstvenika”.

Ivan Ivanović predstavo je koncept prvog križevačkog murala čiji je autor te alate i procese koji se koriste za ovaj i za slične projekte. Kroz prezentaciju “Od skice do ulice” opisao je i kako se digitalna umjetnost i crtanje koristi u razvoju računalnih igara.

Izložbi su prisustvovali Visoko gospodarsko učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Codel d.o.o., Strukovna škola Đurđevac, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Križevci, Subing d.o.o. i Speck d.o.o. Studentica Visokog gospodarskog učilišta Martina Strbad prezentirala je ruralne hubove kao oblik inovacije u ruralnom prostoru. Gradska knjižnica pokazala je rezultate dvodnevne radionice robotike tijekom koje su učenici programirali mBot robote, Srednja škola Seljanec izložila je 3D printer, automatiziranu željeznicu te radove učenika strojarskih zanimanja. Strukovna škola Đurđevac izložila je Ilot – primjenu MQTT protokola u industriji, model SCADA/HMI sustava – radove koji su osvojili zlatna odličja na nacionalnim izložbama inovacija. Učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ prezentirali su radove poput robotskog spašavanja žrtve, dok su poduzeća Speck d.o.o., Subing d.o.o. i Codel d.o.o. prezentirali rad svojih poduzeća te inovacije na kojima rade.

Izložba je bila prilika i za uručiti osnovnim školama i vrtićima grada Križevaca ilustracije na temu izuma Marcela Kiepacha koje će učenici bojati te će se one nakon toga implementirati u vrtuljak Marcela Kiepacha na Nemčićevom trgu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.