Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1271

Meteorit Križevci na istraživanju na univerzitetu u Manchesteru 7. veljače 2014. (foto Hrvatska meteorska mreža)
Meteorit Križevci na istraživanju na sveučilištu u Manchesteru 7. veljače 2014. U noći 4. na 5. veljače navršava se devet godina kako je pao u Majurec. (foto: Hrvatska meteorska mreža)

 

Nastavljamo preslušavati drugih dvadesetak minuta posljednjeg predavanja s prošlogodišnjeg, 8. Pinklecfesta, Šarenilo Havane, koje su 12. listopada u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima održali Irina Starčević Stančić i Hrvoje Stančić, kao sjećanje na svoj boravak u Havani početkom 2019. godine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Višnjin dnevnik: knjiga druga: Tajna Hektorove knjige Aurélie Neyret i Jorisa Chamblaina, knjiga za mlade je Krotitelj vodenjaka Snježane Babić Višnjić i Igora Bojana Vilagoša, na odjelu beletristike U vrtu čudovišta Leile Slimani, a na stručno-znanstvenom odjelu Politička romantika Carla Schmitta. Spominjemo i program zimskih pričaonica za djecu.

U Vijestima Krugova osvrćemo se na nedavnu Noć muzeja, na inauguraciju Rijeke u Europsku prijestolnicu kulture, saznajemo da je u jednom ormaru pronađena odjeća kraljice Viktorije nakon više od sto godina, te da se u Križevcima pripremaju Dani Marcela Kiepacha.

Na današnji datum rođeni su François Rabelais, Josip Juraj Strossmayer, Ludwig Prandtl, Reinhold Rudenberg, Charles Lindbergh, Rosa Parks i Vladimir Dedijer. George Washington izabran je za prvog predsjednika SAD, stvoren je prvi sintetički radioaktivni element, Mark Zuckerberg je osnovao Facebook, započela je konferencija u Jalti. Umrli su Septimije Sever, Hendrik Antoon Lorentz, Ivo Kozarčanin i Janko Leskovar.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo devetu obljetnicu pada Meteorita Križevci, te prestanak rada teleskopa Spitzer.

U Zanimljivostima otkrivamo zašto ne znamo tko je “izmislio” hidrant za gašenje požara, a za kraj nalazimo još neke misli o važnosti, poteškoćama i neprilikama obrazovanja.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu ansambla Buena Vista Social Club, Alicea Coopera, Boba Marleya, Edith Piaf, te iz musicla Jalta, Jalta.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1271 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 4. veljače od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.