Na gradskim trgovima u Križevcima, koprivnici i Đurđevcu obilježen 13. Dan mimoza

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u subotu, 25. siječnja organizirala je 13. Dan mimoza koji je održan na gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a podršku obilježavanju ove iznimno važne javnozdravstvene akcije i ove godine dali su župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te županijska pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja.

Članovi županijske Lige protiv raka na gradskim su trgovima građanima dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih. Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.