U Županijskoj upravi održan sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem

U sklopu programa cjelodnevnog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji u ponedjeljak 16. prosinca u Županijskoj upravi održan je sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem kojem su bili domaćini župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar sa suradnicima, a sastanku su prisustvovali i saborski zastupnici Branko Hrg i Mladen Mađer te gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicama gradonačelnika i suradnicima.

Župan Koren uvodno je zahvalio predsjedniku Vlade na dolasku naglasivši kako posjet ima iznimno velik društveno-politički značaj za Koprivnicu i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. Istaknuo je zadovoljstvo suradnjom Županijske uprave s ministarstvima  te je predsjednika Vlade upoznao s ključnim projektima koji su od velike važnosti za našu županiju.

„Mnogo toga planiramo u idućoj godini i drago nam je čuti u razgovorima kako vi osobno i Vlada dajete potporu projektima koji su ključni za daljnji razvoj naše županije. O statusu nekih planiranih projektima dobili izvješća od nadležnih tijela, nadamo se da će se nakon ovog sastanka određeni procesi i ubrzati u skladu s dogovorima koje smo imali i tijekom vašeg boravka u našoj Upravi prije nekoliko mjeseci“, kazao je župan.

Dodao je kako je za Županiju ključna cestovna i željeznička infrastruktura, posebice nastavak izgradnje brze ceste DC 10 od Križevaca do Koprivnice te izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na potezu od Križevaca do državne granice s Mađarskom.

„Bez bolje prometne povezanosti nema razvoja ovog kraja i drago nam je da ste svjesni važnosti potrebe brže realizacije ovih projekata. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili smo dopis o statusu izgradnje dionice brze ceste Križevaca do Kloštra Vojakovačkog za koji je izrađena natječajna dokumentacija za izgradnju, prikupljeni su elaborati koji su predani na ovjeru u nadležne katastre te se kreće se s rješavanjem imovinsko pravnih odnosa. Za dionicu od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice izrađen je projektni zadatak za nabavu usluge izrade idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš s ishođenjem Rješenja o prihvatljivosti zahvata i izrada svih vrsta idejnih projekata s ishođenjem lokacijske dozvole za što bi se uskoro trebala pokrenuti i javna nabava u vrijednosti 8,7 milijuna kuna. Ovi su projekti od izuzetnog značaja i predmet su opravdanog interesa svih žitelja naše županije “, izvijestio je župan predsjednika Vlade napomenuvši kako je Županija u stalnom kontaktu s Hrvatskim cestama i nadležnim ministarstvom te nastoji maksimalno izaći u susret kako bi se ubrzala realizacija.

„Osim toga, planiramo u suradnji s Gradom Koprivnicom i izgradnju  učeničkog doma jer za to postoji realna potreba te izgradnju  pet školskih sportskih dvorana u suradnji s pet općina gdje očekujemo potporu Vlade za kreditno zaduženje i potporu Ministarstva obrazovanja po pitanju opremanja dvorana. Uz to potrebno je rješavanje otvorenih pitanja u projektu RCGO Piškornica po pitanju sanacije i uređenja darovanog građevinskog zemljišta za potrebe RCGO-a i pitanja financiranja pristupne prometnice te izražavam nadu da će nadležno ministarstvo na čelu s ministrom Ćorićem podržati naša nastojanja da se problemi riješe“, napomenuo je župan.    

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo što je program boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji izuzetno sadržajan i dodao kako navedeni projekti imaju potporu Vlade te najavio kako će se procesi ubrzati kako bi došlo do što skorijeg rješavanja svih predmetnih pitanja.

„Iznimno nam je drago da smo danas ovdje te da smo u program uključili lokacije i projekte koje se prostiru na području cijele županije. Ovo je važan događaj za Županiju jer se osim vrijednih  projekata aglomeracija potpisuje i važan Sporazum o preuzimanju poslova državne uprave koje će od sada obavljati županije. To je jasan znak našeg uvjerenja u potrebu funkcionalne i fiskalne decentralizacije. Što se projekata tiče, znamo koje investicije planirate i s čime se sve susrećete te imate podršku Vlade. Slažem se kako je prometna povezanost Križevaca i Koprivnice izuzetno važna i uvjeren sam kako nadležno  ministarstvo uz ostale dionike ulaže napore kako bi se projektna dokumentacija pripremila i projekt u konačnici realizirao“, napomenuo je predsjednik Vlade.

U ime Grada Koprivnice sufinanciranje važnih projekata iz područja prometne infrastrukture te obrazovanja predsjedniku Vlade je izložio gradonačelnik Jakšić kazavši kako je Koprivnica svoji rezultatima zaslužila pažnju Vlade te izrazio nadu kako će projekti koji se pripremaju naići na potporu državne vlasti.

Na sastanku su se kratkim izlaganjima o temama iz svojih resora, sudionicima obratili i ministar uprave Ivan Malenica, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver  te državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Vezano

Komentari su zatvoreni.