Prvi dan 9. Večeri udaraljkaša u Križevcima

Od 24. do 27. listopada 2019. godine održava se 9. izdanje Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK), koji će na nekoliko lokacija u Križevcima ponuditi bogat koncertni program eminentnih domaćih glazbenih umjetnika i udaraljkaškog ansambla te stručnih radionica i skupova. Među ovogodišnjim novitetima je i po prvi puta gostovanje festivala završnim koncertom u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Ovogodišnji udaraljkaški festival započinje održavanjem stručnog skupa nastavnika udaraljki iz Hrvatske te večerašnjim koncertom Flam-a Dua kojeg čine Luis Camacho iz Španjolske i Francesco Mazzoleni iz Italije. Ovaj talijansko-španjolski duo možete poslušati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima od 19 sati.

Flam-a Duo osnovali su Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska), koji su se upoznali 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Ivane Kuljerić Bilić i Igora Lešnika.
Već u prvim godinama djelovanja, duo je nastupio na brojnim festivalima kao što su Ivana Bilić Marimba Week (Samobor, Hrvatska), Salotto Musicale (Treviso/Belluno, Italija), International Percussion Ensemble Week (Bjelovar, Hrvatska), Percussion Camp (Tenerife, Španjolska) i Ivana Summer Percussion Festival (Samobor, Hrvatska).
Nastupili su u okviru europskog projekta Hrvatskoga radija Rođendan umjetnosti 2018. godine. Snimka nastupa direktno je emitirana u mreži Europske radijske unije. Iako su u početku uglavnom bili usredotočeni na repertoar za marimbe i osvojili druge nagrade na natjecanjima IV Percute natjecanje komorne glazbe 2016. i Universal Marimba Competiton u Belgiji 2017. godine, danas je njihov interes širok i proteže se na sve vrste udaraljki.
Praizveli su djela hrvatskih autora skladana posebno za njihov duo te bili nositelji promotivnog projekta novih studija MA s nekoliko originalnih video klipova.
Na programu će biti djela J. S. Bacha, T. Golinskog, G. Koshinskog i dr.

Luis Camacho Montealegre rođen je 1994. godine u Španjolskoj (Alcázar de San Juan). Glazbeno je obrazovanje počeo u dobi od šest godina. Maturirao je na glazbenom konzervatoriju Alcázar de San Juan, osvojivši posebne počasti kao udaraljkaš. Nastavio se razvijati na Konzervatoriju Manuel Masotti Littel, gdje je uspješno završio preddiplomski studij u razredu Juanfraa Carrilla. U tom razdoblju osvojio je prvu nagradu u kategoriji Edeta na međunarodnome udaraljkaškom natjecanju Perkulliria.
Usavršavao se kod brojnih izvrsnih udaraljkaša kao što su Sergi Perales, José Luis Gonzáles, Javier Benet, Jean Geoffroy, Tchiki Duo i Keiko Abe. Tijekom diplomskog studija nastupio je kao solist u koncertu za marimbu Water Sculpture Igora Lešnika, koji je izveo uz pratnju gudačkog orkestra zagrebačke Muzičke akademije u Puli, Bjelovaru, Zagrebu i Čakovcu.
U siječnju 2018. godine nagrađen je Dekanovom nagradom Muzičke akademije u Zagrebu. U sklopu koncerta Ritmofonija održanog 2019. godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio je kao solist uz pratnju Simfonijskog orkestra zagrebačke Muzičke akademije sa skladbom Koncert za Ivanu kompozitora Igora Kuljerića. Iste godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom udaraljkaškom natjecanju Ritmofonija. Diplomski studij udaraljki završava 2019. godine, u razredu red.prof.art. Igora Lešnika i izv.prof.art. Ivane Kuljerić Bilić.
Trenutno je zaposlen kao zamjenik vođe dionice udaraljki u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije.

Francesco Mazzoleni rođen je 1992. godine u Trevisu u Italiji. Već od malih nogu kreće s podukom iz raznih instrumenata: klavira, klarineta te udaraljki. Udaraljke je studirao na konzervatoriju u Vincenzi u klasi profesora Saveria Tasce gdje je 2014. godine završio preddiplomski studij. Diplomski studij nastavio je iste godine na Muzičkoj akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Ivane Kuljerić Bilić, intenzivno radeći s njom i profesorom Igorom Lešnikom.
Francesco je sudjelovao na brojnim radionicama: Percussion Friends (Amsterdam), IKMMA, Katarzyna Mycka Academy (Hannover), KALIMA Keiko Abe Marimba Academy (Lausanne), Ensemble Modern (Innsbruck,) Ivana Bilić tjedan marimbe (Samobor); koje vode priznati udaraljkaši: Keiko Abe, Jean Geoffroy, Katarzyna Micko, Duo Tchiki, Svet Stoyanov, Beverly Johnson, Gordon Stout, Martom Klimasara, Andrey Doynikov, Bogdan Bacanu, Garrett Mendelow i Ivana Kuljerić Bilić. U ljeto 2014. sudjelovao je na festivalu Palermo Classica kao prvi timpanist. U svibnju 2015. godine pozvan je na 9. Festival udaraljki u Ankaru kao gostujući umjetnik, a kolovozu iste godine nastupao je kao solo izvođač na projektu Umago Classica u Umagu. U listopadu 2017. godine solo nastupom i nastupom dua, Francesco Mazzoleni je službeno otvorio glazbeni studio Muzičke akademije u Zagrebu.
U siječnju 2018. godine nagrađen je Dekanovom nagradom Muzičke akademije u Zagrebu. U kolovozu 2018. iste godine držao je radionicu u sklopu Međunarodnog kulturnog centra hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. U veljači 2019. godine, pod mentorstvom izv.prof.art. Ivane Kuljerić Bilić, završava diplomski studij udaraljki.
Trenutno je zaposlen kao udaraljkaš u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.