Križevčanin Luka Meštrović sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

 

Luka Meštrović netom završene školske godine završio je prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a tijekom gimnazijskog školovanja postizao je vrhunske uspjehe na natjecanju iz fizike. Ove godine bio je izabran u dvije ekipe od pet najboljih učenika koji su Hrvatsku predstavljali na Europskoj fizičkoj olimpijadi u Rigi u Latviji od 31. svibnja do 4. lipnja, a potom i na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi od 7. do 15. srpnja u Tel Avivu u Izraelu.

Ovogodišnja Međunarodna olimpijada iz fizike (IPhO 2019) bila je jubilarna 50. po redu. Nastupili su na njoj učenici iz 79 zemalja svijeta, između ostaloga i iz Hrvatske.

Uz Križevčanina Luku, hrvatske boje predstavljali su Bernard Faulend iz XV. gimnazije Zagreb, Janko Vrček i Marko Srpak, obojica učenici Prve gimnazije Varaždin te Elizaveta Chernova iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka te Luka Meštrović. Uspjeh naših srednjoškolaca ni ovoga puta nije izostao – učenici Bernard i Janko osvojili su brončane medalje, a Elizaveta pohvalu!

Potpune rezultate možete vidjeti ovdje, a zadatke koje su učenici rješavali na ovoj poveznici.

Za kraj dodajmo da je Luka na ovogodišnjem državnom natjecanju iz fizike osvojio 5. mjesto i 3. nagradu sa visokih 79 bodova, a mentor mu je bio profesor Bruno Marinković. Ovim putem čestitamo mu na vrhunskim postignućima i želimo sve najbolje prilikom daljnjeg školovanja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.