Španjolka Marieta volontira u Križevcima: Djeca rado sudjeluju u igrama koje za njih pripremamo

Pedesetak djece okupilo se ovog tjedna u parku bivše vojarne na Međunarodnom volonterskom kampu koji se u Križevcima održava već petu godinu. Besplatne radionice u sklopu kampa traju deset dana, do 12. srpnja od 10 do 13 sati, namijenjene su djeci od 6 do 13 godina, a organiziraju ih Volonterski centar Link i Centar za mlade Križevci.

– Dolazila sam i prethodnih godina. Jako je zabavno, družimo se, pričamo engleski i uživamo. Vrijeme nam brzo prođe – ispričala je dvanaestogodišnjakinja Eleonora Posavec. Nešto mlađa Lana već se sprijateljila s volonterkom iz Španjolske i sasvim dobro se razumiju iako ne govore isti jezik.

Iskustvo sudjelovanja na ovim radionicama za djecu je iznimno bogato zato što ih vode mladi volonteri koji su u Križevce došli iz različitih dijelova svijeta. Marieta je došla iz Španjolske.

– Prvi put sam u Hrvatskoj i mogu reći da mi se sviđa. Djeca su zainteresirana i sudjeluju u igrama koje za njih pripremamo – otkrila je mlada Španjolka. Osim nje, iz Španjolske su stigle i Laura i Sarai. Kako doznajemo, njihova zemlja potiče mlade volontere na sudjelovanje u međunarodnim kampovima pa im plaća i odlazak na njih. Volonteri iz drugih krajeva svijeta uglavnom si sami plaćaju put, a smještaj i hranu organiziraju im domaćini.

– Osmišljavamo kreativno-umjetničke radionice, slikamo, učimo ih i neke igre koje su tipične za zemlje iz kojih dolazimo. Nije nam dosadno – rekla je Yaroslava iz Ukrajine. Osim umjetničkih radionica, s djecom rade plesne koreografije, skaču u vrećama i igraju nogomet, dodaje Brenda iz Meksika. Djevojkama će se pridružiti i volonteri iz Portugala i Francuske, a svi oni imaju iskustva u radu s djecom u zemljama iz kojih dolaze.

Osim dobre zabave, djeca kroz igru usavršavaju svoja znanja stranih jezika, a moto kampa je Umjetnost i sport povezuju.

– Međunarodni volonterski kamp jedinstveno je iskustvo za mlade Križevčane. Ne samo da aktivno provode vrijeme vani, na svježem zraku u igri s vršnjacima, već istovremeno stječu znanja o ostalim narodima i kulturama – rekao je voditelj kampa Dario Car. Zadovoljan je što dolaze djeca koja su bila u kampu i prošlih godina jer je to dokaz da rade dobar program. Križevački domaćini osmislili su i sadržaje za mlade volontere.

– Oni su popodne slobodni pa smo im odlučili pokazati grad i svaki dan ih odvesti u neku od tvrtki u gradu. Ići ćemo u tvornicu čokolade Hedona, ali i u domaću informatičku tvrtku jer se jedna od volonterki iz Španjolske bavi upravo područjem računalne sigurnosti – otkrio nam je Car.

Sve radionice su besplatne i dolazak nije obavezan, već djeca sama biraju žele li dolaziti svaki dan. Iz dosadašnjeg iskustva organizatori nam otkrivaju kako bi većina njih na ovakve radionice rado dolazila čitavo ljeto. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.