Sjedište Državnog arhiva gotova stvar, Križevci će pohranjivati većinom koprivničke materijale

Grad Koprivnica u svibnju je osigurao prostor za Arhivski sabirni centar Koprivnica Državnog arhiva u Varaždinu u prostoru Kampusa. No, ono što muči HSS-ovog vijećnika Hrvoja Petrića je da će sjedište biti u Križevcima, a ne u Koprivnici.

– Pogledao sam zapisnik Hrvatskog arhivskog vijeća od 6. ožujka gdje vrlo jasno piše da je raspravljano bilo o Arhivu u Križevcima. U elaboraciji je navedeno da je ukupna količina arhivskog gradiva otprilike 2000 dužnih metara. Raspolažem informacijama da taj kompletan arhivski materijal za Koprivničko-križevačku županiju obuhvaća oko 1500 dužnih metara koji se odnose na Koprivnicu i oko 700 metara koji se odnose na križevačko i đurđevačko područje. Više od dvije trećine arhivskog materijala potiče iz ovog grada. Koji je stoga smisao da sjedište kompletne institucije bude u drugome gradu – pita se Petrić.

Dodaje da je Arhivsko vijeće predložilo Ministarstvu kulture da se krene sa zapošljavanjem zaposlenika, koje bi financirala država, ako Grad Križevci usvoji službene dokumente relevantne za financiranje projekta i preporučuje im da to učine što prije. Petrić se pita može li se pokrenuti inicijativa da središte ipak bude u Koprivnici.

Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik, napomenuo je da mu je teško ulaziti u planove križevačke gradske uprave.

– Imao sam sastanak i s državnim tajnikom i s ministricom kulture, naš interes smo iskazali, poslali smo i pisano da imamo interes i da smo spremni uskočiti ako Križevci od toga odustanu. Zadnji komentar koji smo dobili je da pričekamo kraj ljeta i početak jeseni da će tada puno toga biti jasnije. Opcija Koprivnica im se sviđa, ali su očito odlučili dati još jednu priliku na neki kraći period Križevcima – objasnio je Jakšić.

No, prema svemu sudeći, Koprivnica ipak neće uskakati jer Križevci baš i nemaju namjeru odustati.

Da je priča oko Državnog arhiva u Križevcima gotova stvar, potvrdio je

gradonačelnik Mario Rajn na sjednici križevačkog Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Saše Ružića. Rajn je rekao da je novokonstituirano Arhivsko vijeće potvrdilo kako je prostor u Grdenićevoj ulici, koji je Grad predložio, zadovoljavajući.

– Preporučili su da otvorimo stavku u proračunu za građevinske zahvate u prostoru budućeg arhiva i mi smo je ovim rebalansom otvorili – rekao je Rajn.

Dodao je da Grad očekuje sljedeći korak Vlade koja, kako je izjavila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pri posjetu Križevcima, radi na strategiji državnih arhiva.

– Temeljem Zakona o arhivima Vlada mora ispuniti svoj dio obaveza, odnosno osigurati plaće i financirati opremanje arhiva. Govorimo o nabavci posebnih polica i regala koji nisu jeftini i inicijalni troškovnik za opremanje je oko 4 milijuna kuna. Dakle, mi smo svoje ispunili, sad je red na Vladi – rekao je Rajn.

Podsjetimo, Vlada je na temelju zakona o arhivskom gradivu i arhivima još 30. lipnja 2008. donijela Uredbu o osnivanju državnog arhiva u Križevcima kao područnog državnog arhiva koji obavlja arhivsku službu na području Koprivničko-križevačke županije. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.