Kupci stoje u redu za sir, vrhnje, maslac, sok, voće i povrće koje proizvode učenici

Foto: I. Brkić

U mljekarskom praktikumu križevačke Srednje gospodarske škole proizvodi se najbolji svježi sir, prava gouda izrađena po nizozemskoj recepturi, vrhnje, sirutka, maslac, a dokaz tome su brojne nagrade i najvažnije – vjerni kupci.

– Redovito kupujem svježi necijeđeni sir, po potrebi i maslac i tvrdi sir – rekla nam je Mirjana Krulec i dodala da je u školi barem jednom tjedno. U sat vremena koliko smo proveli u mljekarskom praktikumu, kupci su dolazili jedan za drugim pa smo razgovor s voditeljicom praktikuma, Ivankom Juraić, nekoliko puta prekidali. Puno manja gužva je u proizvodnom dijelu jer škola već dvije godine nije upisala učenike u smjer mljekar.

Foto: I. Brkić

Proizvode goudu na pravi nizozemski način

– Dnevno preradimo oko 400 litara mlijeka i proizvodnja nam se povećava zbog sve manjeg broja proizvođača. Potraga za mliječnim proizvodima je sve veća, mnogi traže domaće i provjerenu kvalitetu. S obzirom na to da nedostaje učenika mljekarskog usmjerenja, ovog će nam ljeta biti malo teže jer proizvodnja nikad ne staje – ispričala je voditeljica Juraić. Praktičnu nastavu ovdje odrađuju i učenici drugih smjerova Srednje gospodarske škole. Mateo završava treći razred smjera Agrotehničar i proizvodnja sira jedan mu je od dražih školskih zadataka.

Foto: I. Brkić

– Moji roditelji imaju OPG, imamo 30 muznih krava i planiram nastaviti obiteljski posao. Želio bih nastaviti školovanje, znanja koja sam ovdje stekao puno će mi pomoći u razvoju obiteljskog gospodarstva – otkrio je Mateo koji u školu putuje iz Treme, a s njim se slaže i Luka čiji roditelji imaju obiteljsko gospodarstvo u okolici Bjelovara. Nastavnica u mljekarskom praktikumu Ana Markulin pohvalila je dečke koji su već pravi majstori i savladali su osnove proizvodnje. Škola proizvodi goudu prema izvornoj nizozemskoj tehnologiji na opremi koju su nabavili 1999. u suradnji s Kraljevinom Nizozemskom.

– Tu je puno ručnog rada pa je naš sir ukusniji od industrijski proizvedenih. Za kilogram goude treba deset litara mlijeka i najmanje mjesec dana zrenja. Što duže zrije, to je ukusnija – objasnila je voditeljica jedinog mljekarskog praktikuma u Hrvatskoj.

Foto: I. Brkić

Ponuda finih domaćih proizvoda stalno se povećava

Mlijeko dolazi iz vlastite proizvodnje, iz govedarskog praktikuma u kojem učenici brinu o 30 muznih krava te o 30 grla podmlatka. I hrana za stoku je vlastite proizvodnje, dolazi iz ratarskog praktikuma u sklopu kojeg učenici na 36 hektara proizvode ratarske kulture. U voćarsko-vinogradarskom praktikumu uzgajaju se razne sorte jabuka te stolnih i vinskih sorti grožđa, a u vrtlarskom praktikumu, na površini od 1,5 hektara, učenici uzgajaju brojne povrtne kulture.

Foto: I. Brkić

– U fazi smo i konačnog uređenja plastenika u kojem ćemo pokrenuti hidroponski uzgoja jagoda i raznih vrsta presadnica – najavio je ravnatelj Srednje gospodarske škole Toni Svoboda. Naglasio je da učenici s nastavnicima sudjeluju u svim fazama proizvodnje. Voće, povrće, mlijeko, sir, vrhnje, sok od jabuka, jabučni ocat i sve što škola proizvede, prodaje se na školskome pragu, a ponuda se neprestano povećava.

– Nabavili smo mali dehidrator i eksperimentalno smo krenuli u izradu čipsa od jabuka te se nadamo da će u dogledno vrijeme i to biti jedan od naših zanimljivih proizvoda – otkriva nam ravnatelj.(GPP)

Foto: I. Brkić
Vezano

Komentari su zatvoreni.