Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1248

Uz najavu današnjeg predavanja u Gradskoj knjižnici pola sata nakon završetka ove emisije
Uz najavu današnjeg predavanja u Gradskoj knjižnici pola sata nakon završetka ove emisije

 

Slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja održanoga na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, 12. travnja. Predavač je dr.sc. Predrag Pale, “čovjek koji je doveo Internet u Hrvatsku“, s temom Internet univerzum: granice, mogućnosti i sigurnost.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dnevnik Elize Boom: Moja Zzzujastična istraga Emily Gale, knjiga za mlade je Otok s blagom = Treasure Island Roberta Louisa Stevensona, na odjelu beletristike Proslava Damira Karakaša, a na stručno-znanstvenom odjelu Krava koja je plakala: I druge budističke priče o sreći Ajahna Brahma. Danas je u našoj knjižnici i obilježavanje Međunarodnog dana joge.

U Vijestima Krugova saznajemo nešto o knjizi Što gledaš? Willa Gompertza, da su otvoreni 28. Dani hrvatskog filma, te da se priprema snimanje filma Kumek.

Na današnji datum rođeni su Ivan Aleksandrovič Gončarov, Božidar Kunc i Glenn Moriss, Napoleon je poražen kod Waterlooa, umrli su Fran Kurelac, Franjo Kuhač, Roald Amundsen i Maksim Gorki.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo najavu prestanka rada infracrvenog svemirskog teleskopa Spitzer, razvoj helikoptera za let na Marsu, promjene na crvenoj Jupiterovoj pjegi, Astrofest u Tičanu, predstojeće pomrčine Sunca i Mjeseca, te kako se za njih i za obilježavanje 50. godišnjice iskrcavanja na Mjesec pripremaju Perzeidi i Gradska knjižnica Franjo Marković u suradnji. Pola sata poslije ove emisije u Gradskoj knjižnici Marko Sossich sa zagrebačkog FER-a drži predavanje o tunelima kroz prostorvrijeme.

U Zanimljivostima spominjemo biljke koje najbolje čiste zrak u zatvorenim prostorijama, a emisiju završavamo s nekoliko citata Maksima Gorkog.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Pavla Dešpalja, Paula McCartneya, Bryana Adamsa, grupa ABBA i Indexi, te iz rock opere Grička vještica.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1248 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 18. lipnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.