Lana Hegedić, državna viceprvakinja u mentalnoj aritmetici: Riješila 50 zadataka u pet minuta

 

Jeste li kad čuli za mentalnu aritmetiku? Ne znate što je to? Nismo ni mi znali dok učenica OŠ Ljudevita Modeca Lana Hegedić nije poslala državna viceprvakinja u toj disciplini!

Učenica 5. b razreda OŠ Ljudevita Modeca – Lana Hegedić – ostvarila je odlične rezultate na državnom natjecanju ALOHA – mentalne aritmetike osvojivši drugo mjesto u kategoriji „Kids 1” i ukupno drugo mjesto u Hrvatskoj. Natjecanje je održano u Samoboru 18. svibnja, a Lana je postala državna viceprvakinja tako što je izračunala 50 matematičkih zadataka u samo pet minuta! Kako joj je to uspjelo? Odgovor je: ALOHA! ALOHA – mentalna aritmetika omogućuje djeci povećanje koncentracije, poboljšanu vještinu slušanja i pamćenja, bolje zapažanje, veću brzinu i preciznost te jače samopouzdanje.

Trening za mozak

Lana ALOHA program polazi u Školi za strane jezike „Nika”. Trenerica joj je Snježana Lončarić.

– Na program mentalne aritmetike krenula sam sasvim slučajno. Mama je vidjela poziv na letku u knjižnici i odlučila na probni sat odvesti moga malog brata, pa smo sestra i ja išle s njima. Na kraju sam se samo ja odlučila da ću ići na Alohu. Sada već godinu dana polazim program. – otkrila je Lana.

Lana s trenericom Snježanom Lončarić

Lana je najstarija polaznica programa i trenutno savladava drugu kategoriju od osam mogućih. Vježbaju računanje na tri načina: na ruke, uz pomoć sprave po nazivu abakus ili u glavi (mentalno).

– Meni je najlakši način računanje na ruke. Abakus je računaljka s kuglicama pomoću koje se posebnom tehnikom zbraja, oduzima, množi i dijeli. S abakusom računanje dulje traje nego na ruke jer treba više vremena za pomicanje kuglica, a kod rješavanja testova imamo ograničeno vrijeme. Cilj je doći do mentalnoga računanja, tj. računanja u glavi. To je teško jer ako u zadatku ima više brojeva, teško ih je sve zapamtiti. – objašnjava Lana.

Lana je druga u svojoj kategoriji i druga ukupno u Hrvatskoj

Natjecanje

Prvi krug natjecanja u kategoriji „Kids 1” pisao je cijeli Lanin razred u „Niki” koji čini šest polaznika. Testove su poslali u Samobor gdje ih je komisija ispravila i izabrala najbolje u svakoj kategoriji. Lana je u tome krugu bila druga.

Pet najboljih pristupilo je drugome krugu natjecanja u Samoboru.

– Na natjecanju smo pisali test od 70 zadataka, a zatim su ga članovi komisije pred nama ispravljali. Na kraju je bilo proglašenje rezultata i zabavni program na kojem su nastupili klaunovi, imali smo sladoled, oslikavanje lica, tetovaže i balone. Bilo je jako lijepo. – ispričala je.

Dodjela priznanja

– Ovaj me je uspjeh motivirao da nastavim trenirati i sljedeće godine krenem na treću razinu. Saznala sam da prošlogodišnji državni i svjetski prvak Patrik iz Zagreba dnevno rješava oko 2000 zadataka! Ja ih rješavam dvadesetak, a postigla sam velik uspjeh. Dakle, mjesta za napredak još ima! – zaključila je Lana.

Lana s roditeljima i mlađim bratom

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.