Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1246

Razgovor s prof. Ivicom Puljakom na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 13. travnja 2019. (foto Martin Vujić)
Razgovor s prof. Ivicom Puljakom na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 13. travnja 2019. (foto Martin Vujić)

 

Na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru jedan od predavača bio je prof. Ivica Puljak. Objavljujemo razgovor s njim poslije njegovog predavanja 13. travnja, pitamo ga o Higgsovom bozonu, o CERN-u i hrvatskom udjelu u njemu, o zbivanjima u znanosti od našeg posljednjeg razgovora prije tri godine na istom mjestu…

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Knjiguljica Giorgija Suriana, knjiga za mlade je Dnevnik jednog balavca Branke Klisović, na odjelu beletristike Uspavanka za Vjeru B.: kratke priče, Križevčanina Pere Budije a na stručno-znanstvenom odjelu Do nade i natrag: Europa 1950.–2017. Iana Kershawa. Poslije emisije otvara se u knjižnici jedna izložba.

U Vijestima Krugova saznajemo da je otvoren 29. Animafest, da se u srijedu u crkvi Svetoga Križa u Križevcima održava koncert violinistice Laure Vadjon i orguljaša Pavla Mašića, ističemo zanimljive programe za predstojećem 52. Križevačkom velikom spravišču.

Na današnji datum rođeni su Dennis Weaver i Antun Vrdoljak, zaredali su se uspjesi u prvim letovima balona na topli zrak, Henry Ford provozao se na svom “kvadriciklu”, dodijeljena je prva Pulitzerova nagrada. ugušene su višetjedne demonstracije studenata u Pekingu, na izborima u Poljskoj pobijedila je Solidarnost. Umrli su Matija Korvin i Giacomo Casanova.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo javna promatranja dnevnog i noćnog neba teleskopima koja će na Križevačkom velikom spravišču prirediti Križevačka astronomska udruga Perzeidi.

U Zanimljivostima saznajemo tko je bio najkrupniji čovjek na svijetu, a emisiju završavamo s nekoliko poučnih izreka.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Đele Jusića u izvedbama Buce i Srđana, grupe BluVinil koja je gostovala na ovogodišnjem Culture Shocku, Azre i Brucea Springsteena.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1246 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 4. lipnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.