Budijine priče iz djetinjstva okupile Virane, Zagrepčane i Križevčane, sportaše i kulturnjake, zaljubljenike u život

Sinoć je u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima održano predstavljanje zbirke kratkih priča “Uspavanka za Vjeru B.” autora Pere Budije iz Križevaca. U prepunoj multimedijskoj dvorani doslovce se tražio stolac više, a uz brojne Križevčane različitih dobi promociju je uveličala i tročlana delegacija Općine Vir predvođena zamjenikom načelnika Antonijem Vučetićem, koju su dočekali križevački gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Prvo ukoričeno spisateljsko izdanje ovog umirovljenog ekonomista, inače proslavljenog maratonca, vrhunskog sportaša i reprezentativca te višestrukog atletskog rekordera najprije su predstavili izvršni urednik zbirke dr. sc. Ivan Peklić i lektor Tomislav Hrebak, koji je ujedno pročitao dvije kratke priče, što je publika posebno emotivno primila. Okupljene je uvodno pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš Žulj, a o svom doživljaju ovog proznog djela govorio je autor predgovora Branimir Pofuk, ugledni glazbeni kritičar, intelektualac i novinar.

– Iako do trenutka kada pišem ovaj predgovor nisam sreo niti upoznao Peru Budiju, nakon čitanja njegovih priča imam osjećaj bliskosti, osjećaj da se odavno poznajemo. Vjerujem da će takav osjećaj imati i svi budući čitatelji ove knjige nakon što zaklope njezine korice. Baš zato, zbog te preko noći stečene bliskosti s nekim tko je sa mnom podijelio svoj čitav život, svoje djetinjstvo, dječaštvo, mladost, zrelost i starost, uključujući i svoje najintimnije razgovore poput onih s mjesecom ili vlastitom sjenom, imam potrebu na samom početku knjige autoru odati priznanje i zahvalnost, a budućim čitateljima posvjedočiti: ova je knjiga kod ovog dolje potpisanog čitatelja itekako postigla svoj cilj i opravdala svrhu, naveo je Pofuk.

Okupljenima na promociji je naglasio kako u knjizi prevladavaju skromnost, jednostavnost i nepretencioznost. Dodao je kako je glavno obilježje knjige što nakon čitanja priča čitatelj ima osjećaj kao da se oduvijek poznaje s autorom.
– Gledajući vas, iskreno, ja sam šokiran, a s druge strane oduševljen, istaknuo je sam autor Budija i zahvalio svima koji su mu pružili podršku u tiskanju ove knjige. Program promocije knjige svojim nastupom upotpunili su nadareni učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Dora Marin i Dominik Arki na gitari.

– Ima ljudi, pa i profesionalnih pisaca, koji vole pripovijedati zbog samog pripovijedanja i zbog straha od tišine i šutnje. Takve pripovjedače koji vas spopadnu u nekoj čekaonici ili vlaku pristojno otrpite i njihove priče smjesta zaboravite. Petar Budija nipošto nije jedan od njih. Likovi, karakteri, događaji, zvukovi, boje, mirisi i misli iz njegovih priča uvuku vam se pod kožu i ostanu s vama kao dragi suputnici na zajedničkom nam putovanju, zaključio je u predgovoru Pofuk.

Portal Zadarski.hr u danas objavljenoj opširnoj reportaži s križevačke promocije tako prenosi: “Virski Pere Budija, slavni maratonac i atletičar zagrebačkog Dinama, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i višestruki atletski rekorder, istrčao je sinoć maraton svojih sjećanja na otok i sretno djetinjstvo, odrastanje u Zadru, studiranje i bavljenje sportom u Zagrebu te Križevce, mjesto na kojemu taj put još uvijek traje.”

Portal ePodravina.hr u današnjem osvrtu navodi: “Knjiga Uspavanka za Vjeru B. na 235 stranica u šezdesetak priča odnosi se na vrijeme, ljude, događaje, običaje, zbilju, fikciju i anegdote kroz vizuru, sjećanja i svjedočenje samog autora.” Radio Križevci na svom je portalu objavio vijest o promociji u kojoj stoji: “Autor knjige Pero Budija zahvalio je svima koji su ga podržali u nastojanju da iskaže svoje misli u knjizi i pomogli da ona ugleda svjetlo dana.”

Zbirku kratkih priča “Uspavanka za Vjeru B.” objavila je izdavačka kuća Veda iz Križevaca, autor naslovnice, dizajner i predstavnik nakladnika je Nikola Žulj, a izdanje je tiskala ugledna tiskara Kerschoffset iz Zagreba.

Crtica o autoru

Pero Budija rođen je 1951. na otoku Viru. Ekonomist je po zvanju, umirovljenik po zanimanju. U Križevcima živi od 1981. godine. Piše odavna mada je dosada objavio malo toga. Možda je tek spomena vrijedno da je dugogodišnji suradnik portala Križevci.info, za koji je pisao mjesečne kolumne. Jednom je na republički natječaj poslao kratku priču „Ostati mlad” i (s još dvojicom autora) osvojio zlatnu medalju.

U mladosti vrhunski sportaš, hrvatski prvak, rekorder i jugoslavenski reprezentativac na dugim prugama, medalje, pehare i diplome spremio je u garažu. Priče koje ste pročitali napisao je tijekom zadnjih desetak godina, bez pretenzije da bi osvojio medalje, tek kao želju da zabilježi jedno vrijeme, ljude, običaje, svakidašnjicu. Priče uranjaju u vrijeme njegova najranijeg djetinjstva (na Viru), srednje škole u Zadru i fakulteta i sporta u Zagrebu. Upravo zbog tog razloga smatra se Viraninom, Zadraninom, pomalo Zagrepčaninom i Križevčaninom.

Ako u njegovim u pričama pronađete sebe, svoja sjećanja, ako vam poneka priča vrati izgubljene slike, ljude, događaje, troškovi papira, lekture, uređivanja i tiska ove knjige postigli su svoj cilj i opravdali svrhu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.