Održana početna konferencija projekta „Pruži ruku potrebitima” iz programa Zaželi

U Velikoj gradskoj vijećnici Grada Križevaca, danas, 8. svibnja u sklopu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca održana je početna konferencija projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ pod nazivom „Pruži ruku potrebitima“.
Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a partneri su Grad Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci.
Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus uvodno je pozdravila okupljene i naglasila kako je ovaj projekt nadogradnja projekta pomoći u kući koji se provodi s Koprivničko-križevačkom županijom od 2006. godine.

Važnost projekta s obzirom da je njime zaposleno 33 žena koje brinu o 181 korisnika istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn dodavši: „Projekt ima višestruku korist u društvenoj zajednici. S jedne strane osobe koje su bile dugotrajno nezaposlene su zaposlene, a istovremeno činimo značajan iskorak za društveni standard ljudi koji su u nemogućnosti ili neimaštini i na tome vam od srca zahvaljujem.“ Ujedno je naglasio kako je krajem ožujka bilo 207 nezaposlenih na području Križevaca, a kako je ovoj brojci pridonijelo zapošljavanje gerontodomaćica u sklopu ovog projekta.

O ulozi Centra za socijalnu skrb Križevci u projektu govorila je ravnateljica Centra Sanja Jakopović: „Drago mi je što smo partner na ovom jednom važnom projektu za lokalnu zajednicu. Uloga Centra za socijalnu skrb bila je identificirati krajnje korisnike usluga i zapravo ovim projektom nadograđujemo socijalne usluge u zajednici.
Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Križevci Vesna Kuterovac kazala je kako je program Zaželi jedna od značajnijih programa: „HZZ kao partner u projektu bio je zadužen za odabir i selekciju žena koja će se kroz projekt zaposliti. Program se provodi na području cijele Republike Hrvatske i jedan je od značajnijih programa u okviru Europskog socijalnog fonda čija je vrijednost milijardu kuna. Na području Republike Hrvatske zaposlit će se 7000 žena koje će skrbiti za 40000 korisnika.“

Sam projekt predstavila je Antonija Srbljinović naglasivši kako je ukupna vrijednost projekta 5.899.890,60 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a u sklopu projekta zaposlene su 33 žene koje rade na aktivnostima potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju pružajući im pomoć u dostavi namirnica u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, kod brige o higijeni, u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Čestitke u ime Koprivničko-križevačke županije uputila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek naglasivši kako se na području županije provodi sedam projekta iz programa Zaželi putem kojih je zaposleno 165 žena.

Vezano

Komentari su zatvoreni.