Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1241

Tribina Razotkrivanje prapovijesnih tajni, interdisciplinarni pristup u bioarheologiji, 21. ožujka 2019. (foto R.Matić)
Tribina “Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji”, 21. ožujka 2019. (foto R.Matić)

 

Na početku emisije slušamo završetak predavanja dr. sc. Marija Novaka održanog na 15. Culture Shock Festivalu 21. ožujka u Gradskoj knjižnici u Križevcima, pod imenom Razotkrivanje prapovijesnih tajni: interdisciplinarni pristup u bioarheologiji, a nakon toga još kratku diskusiju s posjetiteljima u kojoj je sudjelovao i dr. sc. Ivor Janković.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Irena i pet kristalnih peharčića Silvije Šesto, knjiga za mlade je Zaustavite Ivy Pocket Caleba Krispa, na odjelu beletristike Britt Marie je bila ovdje Fredrika Backmana, a na stručno-znanstvenom odjelu Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima: Filozofski roman o potrazi za istinskom srećom – autori su Ichiro Kishimi i Fumitake Koga.

U Vijestima Krugova saznajemo da sve manje čitamo, da će se na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu predstaviti grad Dubrovnik, da se obilježava Međunarodni dan jazza, da se obilježava 500. godišnjica Leonardove smrti, da se za vrijeme i poslije ove emisije održava u Likovnoj galeriji otvorenje izložbe, a u crkvi Svetoga Križa koncert europske sakralne glazbe 19. stoljeća. Informiramo i o aktivnostima Kluba kulture.

Na današnji datum rođeni su Paul Verlaine, Carl Friedrich Gauss, Vladimir Vidrić i Jaroslav Hašek. Pogubljeni su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, sastavljen je najveći dio Drnjanske pjesmarice, George Washington preuzeo je službu prvog predsjednika Sjedinjenih Država, Napoleon Bonaparte prodao je za 60 milijuna franaka SAD-u teritorij Louisiane, osnovan je u Parizu Jugoslavenski odbor, završen je Vijetnamski rat, obilježava se Nacionalni dan hitne medicinske službe, a CERN je objavio da će World Wide Web biti slobodan za sve. Umrli su Édouard Manet, Đuro Sudeta i Sergio Leone.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

U Zanimljivostima ćemo nešto reći o kitovima koji su s kopna pobjegli nazad u more, a na kraju spominjemo neke zgodne životne mudrosti raznih pa i nepoznatih autora.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Franza Lehara, Willieja Nelsona, Fatsa Domina, Bena E. Kinga, Muddyja Watersa te grupe Elemental.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1241 na programu je u utorak, 30. travnja od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.