Komunalni redari smiju ulaziti u dvorišta i legitimirati građane

Komunalni redari imaju pravo ulaziti u nečije dvorište, legitimirati osobu i protiv nje podnijeti prekršajnu prijavu ako je prekršila zakon, stoji to u novoj Odluci o komunalnom redu koja je bila na dnevnom redu 16. sjednice križevačkog Gradskog vijeća.

Riječ je o usklađivanju lokalnih propisa sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji daje šire ovlasti komunalnim redarima. Govoreći o novom Zakonu početkom veljače, ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je da redari neće biti komunalni policajci, ali do sada su imali problema u obavljanju svog posla jer nisu mogli legitimirati osobu koja je napravila neki nered u prostoru. Komunalni redari u čitavoj će zemlji imati službene odore i iskaznice gradske policije s pripadajućom oznakom grada.

Nova Odluka o kumunalnom redu u Križevcima uključuje i već prije najavljivanu mjeru sufinanciranja rušenja starih ruševnih zgrada s iznosom od 7000 kuna.

– Međutim, kako su nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stigli prijedlozi da je potrebno taj iznos povećati, odlučili smo prihvatiti taj prijedlog. Odboru za stambeno-komunalne djelatnosti već smo uputili prijedlog da se iznos sufinanciranja poveća na 15.000 – najavio je gradonačelnik Mario Rajn.

U središtu Križevaca više je starih i napuštenih kuća, neke od njih ugrožavaju sigurnost prolaznika i narušavaju izgled grada, a neke su pak skrovište napuštenih mačaka pa su i mogući izvor opasnosti za zdravlje građana.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.