Održana XX. Županijska smotra puhačkih orkestara

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije u Virju je održana XX. Županijska smotra puhačkih orkestara, kojoj je u ime Županije prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, koja je i otvorila Smotru.

Smotri je prisustvovala i predsjednica Zajednice Nada Šešić, domaćini su bili članovi Puhačkog orkestra DVD-a Virje, a pokrovitelj  Županija. U programu je sudjelovalo 200-tinjak glazbenih amatera iz pet puhačkih orkestara.

Pročelnica Ivančić osvrnula se na 20 godina rada Zajednice te pohvalila njihove aktivnosti, istaknuvši kako se ne moramo brinuti za opstanak kulturnog amaterizma zbog svih ovih vrijednih i talentiranih ljudi koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju Županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Također je Puhačkom orkestru DVD-a Virje zahvalila na domaćinstvu.

U natjecateljskom dijelu programa u C kategoriji  sudjelovali su: Puhački orkestar DVD-a Virje Puhački orkestar DVD-a Đurđevac i  Puhački orkestar grada Koprivnice, dok su  u revijalnom dijelu programa sudjelovali Gradski puhački orkestar Križevci u A kategoriji i učenici Umjetničke  škole Fortunat Pintarić Koprivnica  Područni odjel Virje – mali orkestar puhačkog orkestra DVD-a Virje u D kategoriji.

Sve izvedbe pratio je i ocjenjivao selektor Hrvatskog sabora kulture, Šime Vulelija, a obzirom na visoku kvalitetu izvedbi sva tri orkestra, naknadnim preslušavanjem odabrat će se najbolji orkestar koji će predstavljati Županiju na 33. Državnim susretima puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom od 8. do 9. lipnja 2019. godine. Prilikom vrednovanja selektor je ocjenjivao više elemenata izvedbe: izbor (koncepcija) programa, intonaciju, dinamiku, interpretaciju, ritam, tehničku izvedbu, kvalitetu zvuka i opći dojam.

Cilj Susreta bilo je međusobno upoznavanje, zbližavanje, socijalna kohezija, prikaz dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u Republici Hrvatskoj, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada uopće, te razvoj publike. Pravo sudjelovanja na Susretu stječu, po preporuci selektora, najuspješniji amaterski puhački orkestri s održanih županijskih ili regionalnih smotri.

Vezano

Komentari su zatvoreni.