Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1236

Na predstavljanju novog broja časopisa Cris 15. ožujka mogli smo vidjeti i sve starije brojeve, a neke od njih i dobiti po simboličnoj cijeni (foto R.Matić)
Na predstavljanju novog broja časopisa Cris 15. ožujka mogli smo vidjeti i sve starije brojeve, a neke od njih i dobiti po simboličnoj cijeni (foto R.Matić)

 

Slušamo prvu polovicu diskusije koja se razvila nakon predavanja o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Pinocchiove pustolovine: Priča o jednom lutku Carla Collodija, knjiga za mlade je Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom Julijane Matanović, na odjelu beletristike Knjiga o jugu Jurice Pavičića, a na stručno-znanstvenom odjelu Tin: biografija: Trideset godina putovanja Jasena Boke. Već za vrijeme ove emisije počinje u knjižnici predavanje Mateja Perkova o njegovim usponimana na Mont Blanc. Još traju i pričaonice za djecu i Mjesec frankofonije.

U Vijestima Krugova saznajemo da su objavljeni laureati ovogodišnjeg Goranovog proljeća, da je predstavljen novi vizualni identitet Virovitice, da je objavljen i predstavljen 20. broj časopisa Cris Povijesnog društva Križevci, te koje su nove riječi uvedene u hrvatski jezik. Objavljujemo i ovotjedni program 15. Culture Shocka u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Josip Andreis, David Livingstone, Petar Preradović, Wyatt Earp, Maria von Vetsera, Frédéric Joliot-Curie, Benito Jacovitti i Bruce Willis. Počela je izgradnja Sagrade Familije u Barceloni, te serijska proizvodnja cipela, bilo je prvo borbeno djelovanje aviona u SAD, otvoren je The Sydney Harbour Bridge, te prvi muzej posvećen isključivo nuklearnoj energiji, uginuo je posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga u Sudanu. Umrli su Arthur Clarke, Edgar Rice Burroughs i Louis de Broglie.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo da asteroid Bennu ubrzava rotaciju, da se i dalje analizira materijal donešen davno s Mjeseca, podsjećamo na skorašnji festival 10 dana astronomije u Daruvaru. Informiramo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana i o početku astronomskog proljeća.

U Zanimljivostima uspoređujemo ljevake i dešnjake, a na kraju citiramo Alberta Einsteina.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Richarda Straussa, Ive Tijardovića, Boba Dylana, te grupa Parlament, Pink Floyd i Animatori.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1236 na programu je u utorak, 19. ožujka od 17 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.