In memoriam: Miroslav Mikuljan (1943.–2011.)

Nakon duge i teške bolesti umro je filmski i televizijski redatelj, dugogodišnji urednik Dokumentarnoga programa Hrvatske televizije gospodin Miroslav Mikuljan. Rođen u Križevcima, studirao je u Zagrebu filmsku i televizijsku montažu, a sedamdesetih se godina prošloga stoljeća uspješno iskušao kao redatelj i potom nastavio stvarati sve do smrti.
Režirao je velik broj dokumentarnih filmova, dva igrana i dva kratka filma, te nekoliko televizijskih filmova za djecu. Dobitnik je niza nagrada, među ostalima i prve nagrade na Tjednu europske kulture u Salamanci 1983. za igrani film “Hoću živjeti”. Godine 2010. primio je nagradu “Oktavijan”. Za mnoge Mikuljanove filmove scenarije je pisala njegova životna družica, književnica Marija Peakić-Mikuljan.

Kao urednik Povijesno-dokumentarnog programa HTV-a promicao je filmove koji su govorili o hrvatskom identitetu , kulturnim i prirodnim znamenitostima i sudbinama Hrvata kroz stoljeća. Miroslav Mikuljan bio je član Nadzornog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća, a svršetkom 2010. uključio se u politički pokret Hrast.
Čovjek čvrsta karaktera, umjetnik velike imaginacije i širokih interesa, zaljubljen u Hrvatsku i obuzet sudbinama progonjenih i ugroženih, Miroslav Mikuljan ostavlja dubok trag u hrvatskoj filmskoj i televizijskoj umjetnosti.
Sprovod će biti u ponedjeljak, 21. veljače u 13:50 sati u zagrebačkom Krematoriju. (hh)

Vezano

Komentari su zatvoreni.