Zelena energetska zadruga: ‘Cilj nam je u Križevcima imati više solarnih elektrana financiranih od strane građana’

DCIM/101MEDIA/DJI_0282.JPG

KRIŽEVAČKI SUNČANI KROVOVI PONOVNO SJAJE Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga je jučer pokrenula novu kampanju u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi”, kojom je građanima ponovno omogućeno vlastitim sredstvima financirati sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova, na period od 10 godina s kamatom od 3% godišnje, i to na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima. Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Iskoristili smo ovu priliku i vrijednim ZEZ-ovcima uputili nekoliko pitanja.

Pokrenuli ste novu kampanju grupnog ulaganja u solarnu elektranu, zašto opet u Križevcima?

ZEZ: Da, jučer smo pokrenuli novu kampanju grupnog ulaganja u solarnu elektranu na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” preko https://zezinvest.community/krizevacki-suncani-krovovi-gradska-knjiznica-franjo-markovic/. To je druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi. Od prvog dana cilj nam je u Križevcima imati više solarnih elektrana financiranih od strane građana, što i sam naziv projekta ukazuje. S prvom kampanjom za sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka htjeli smo provjeriti kako će građani reagirati na ovakav koncept financiranja projekata obnovljivih izvora energija.

Obzirom da je kampanja bila izrazito uspješna i Križevčani su projekt dočekali vrlo pozitivno, to nam je dalo vjetar u leđa da samo nastavimo u tom smjeru. Projekt se zapravo veže na ideju Križevci 2030. energetski neovisan grad, tu je i EU projekt Compile iz programa Obzor 2020, a „kuhamo“ još neke aktivnosti tako da ćemo još puno toga raditi u Križevcima. Evo, i sutra organiziramo super cool radionicu za srednjoškolce Solar Sonic Labs povodom prvog globalnog prosvjeda srednjoškolaca u Hrvatskoj vezanog uz klimatske promjene.

U manje od 24 sati prikupljeno je preko 100 od potrebnih 172 tisuće kuna. Kad očekujete dostići cijeli iznos?

ZEZ:  Prva kampanja završila je u roku 10 dana, nismo se ni snašli, a već smo bili gotovi! Hajd’mo reći kako očekujemo da ova neće trajati duže. Napravili smo dobru pripremu, interes građana postoji i vjerujemo da neće trebati proći puno vremena za skupiti cijeli iznos.

ZEZ je i dio međunarodnog istraživačkog projekta Compile; što će on donijeti Križevcima?

ZEZ: Grad Križevci je izabran kao jedno od tri pilot lokacije u Europi gdje će se demonstrirati zadane aktivnosti kroz projekt. Ovim projektom upravo pokazujemo kako se uz pomoć grantova iz EU može pomoći gradu u energetskoj tranziciji, tj. prijelazu sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i upravo su Križevci jedno od tri pilot područja u Europi gdje se inoviraju najnovije tehnologije poput blockchaina i umjetne inteligencije za stvarenje mikro mreža.

Kroz projekt ćemo raditi i na formiranju energetske zajednice u gradu kroz koju će građani moći predlagati projekte, ulagati u njih i upravljati njima. Križevčani se mogu uključiti u svim aktivnostima na kojima tu radimo, sukreirati s nama energetski plan grada i planirati održive kvartove. Dajemo priliku građanima Križevaca da postanu aktivni sudionici u svojoj zajednici, a ne pasivni promatrači.

Mogu li se u te aktivnosti uključiti i npr. IT tvrtke iz Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci?

ZEZ: Implementiranjem novih tehnologija i opreme u kombinaciji s postojećom solarnom elektranom na krovu RTCP-a tvrtkama će se smanjiti njihovi računi za struju. Također, očekujemo da će one prepoznati priliku te iskoriste svoje znanje i iskustvo u novim tehnologijama koje će se tamo istraživati.

Kakvi su vam daljnji planovi i što još možemo očekivati od ZEZ-a ove godine?

ZEZ: Razgovaramo s nekoliko gradova, odrađujemo mapiranja krovova i analize za postavljanje novih solarnih elektrana. Ove godine smo domaćini godišnje skupštine RESCOOP-a, udruženja svih europskih energetskih zadruga gdje očekujemo 100-tinjak sudionika. Planiramo potaknuti temu energetskih zajednica na razini zakonodavstva. Radimo na daljnjem razvoju naše digitalne platforme za ulaganje u OIE – ZEZinvest. Kako smo nedavno postali partner Climate KIC-a, čeka nas još puno posla ove godine. Čini se da u ZEZ-u neće biti godišnjih :).(kž.info)

Križevci jedna od tri pilot lokacije u Europi u projektu ‘Compile’

Jučer je istom prigodom održano događanje ”Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova”, te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

“Križevci kao energetski neovisan grad do 2030. je strateška odrednica grada Križevaca. Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi.”– istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 172.000,00 kn i postaviti je na krov Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevci. Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zezinvest.community, a za sva pitanja može se obratiti na: info@zezinvest.community.(krizevci.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.