Županija predstavila bogatstvo svoje kulturne baštine na manifestaciji „Kajkavci u Lisinskom“

Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom i ove se godine, u nedjelju, 3. ožujka, predstavila u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom i kulturološkom susretu „Kajkavci u Lisinskom“.

U organizaciji Radija KAJ, ova se manifestacija održava treću godinu zaredom, a pet kajkavskih županija – Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka te Grad Zagreb, predstavili su značaj, zanimljivosti, snagu i ponudu ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Manifestaciji su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te načelnik Općine Virje Mirko Perok, a svojim su se proizvodima predstavila brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, poduzetnici i udruge žena. Ove je godine naglasak stavljen na nematerijalnu kulturnu baštinu, odnosno na ivanečki vez, bregovsku pitu, tradicionalno oslikavanje pisanica, pogaču s oreji, podravsku mazanicu i čunčanu čipku.

Također, posebnost predstavljanja Županije bila je naivna umjetnost koja nas je proslavila diljem svijeta i projekt Pisanica od srca županijske Turističke zajednice. Slikar Josip Cugovčan predstavio je unikatne podravske pisanice oslikane pomoću pčelinjeg voska i šaša, dok je slikar Zlatko Štrfiček u maniri Hlebinske škole pred posjetiteljima slikao na staklu. Svojom Virovskom prkačijadom, međunarodnim festivalom izvornih kolača, predstavila se Općina Virje, a kolači kakve su pripremale naše mame i bake oduševile sve okupljene. U svojim su se raskošnim odorama predstavile i povijesne postrojbe, Križevačka djevojačka straža i Đuroki, a u glazbenom dijelu moglo se uživati u zvukovima cimbula članova Udruge cimbalista Hrvatske.

Izlagačke prostore obišao je i župan Darko Koren u pratnji suradnika te je zahvalio svim izlagačima na sudjelovanju u ovom važnom projektu dodavši: “Koprivničko-križevačka županija već je treću godinu zaredom dio ove predivne priče povezivanja pet kajkavskih županija i Grada Zagreba kroz zajedničko predstavljanje naših kulturnih posebnosti. Ponovno smo pokazali kako nas naše različitosti povezuju, a naša odlična suradnja nastavit će se i u brojnim drugim projektima. Zahvaljujem Radiju KAJ koji nas je okupio i omogućio nam ovo druženje.

S područja Županije predstavili su se OPG Hrženjak Marijan s proizvodima od meda, Čarobna heklica s ručno rađenim predmetima od konca, OPG Domagoj Krznarić s čajevima, OPG Zvonko Kosec s domaćim lješnjacima, Feroz, OPG Mirjana Pirša sa sirevima, OPG Korošec s kozmetikom od kozjeg mlijeka, Domaća radinost Josip Cugovčan, Domaća radinost Zlatko Štefiček, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Turistička zajednica Grada Križevaca s čunčanom čipkom, Udruga žena Grada Đurđevca s pogačom s oreji, Udruga žena Koprivnički Bregi s bregovskom pitom te Udruga žena Virje s podravskom mazanicom i Virovskom prkačijadom te Udruga sv. Juraj.

Manifestacija „Kajkavci u Lisinskom“ završila je svečanim večernjim koncertom najljepših kajkavskih popevki na kojoj su nastupili Udruga cimbalista Hrvatske, Đurđevčice i TS Pleteri.

Vezano

Komentari su zatvoreni.