Voditelji školskih preventivnih programa i članovi županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga raspravljali o elektronskom  i vršnjačkom nasilju

Kao jedna od aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica u prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 28. veljače održan je zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola te članova županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga.

Sastanak je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, te ukazao na raširenost problematike elektroničkog i vršnjačkog nasilja, a s kojom se  kao nekadašnji srednjoškolski profesor i ravnatelj i sam često susretao. Također je naglasio kako su prilike vezane uz školu ponekad čimbenik koji može doprinijeti pojavi nasilničkog ponašanja, no kako škola ima i važnu ulogu u prevenciji vršnjačkog i elektroničkog nasilja.

Kao uvod u raspravu kojom je moderirala Jasna Horvat Vlahović, koordinatorica za školske preventivne programe u našoj županiji, prisutnima je poslužilo izlaganje kliničke psihologinje Ivane Ćosić Pregrad pod nazivom „Elektroničko nasilje: obilježja, posljedice i podrška u školi“. Psihologinja Ćosić-Pregrad naglasila je kako škola može i treba biti promotor pozitivnog korištenja tehnologija, može pomoći u razumijevanju modernih načina komuniciranja i opasnostima elektroničkog nasilja, educirati o sigurnom korištenju interneta i biti podrška u razvoju medijske pismenosti.

Škola, kako je dala do znanja psihologinja Ćosić-Pregrad, trebala bi informirati djelatnike škole, učenike i njihove roditelje o različitim načinima prijavljivanja iskustva elektroničkog nasilja u školi i među učenicima i znati kome se obratiti u situacijama elektroničkog nasilja i zlostavljanja. Ujedno je spomenula kako bi vrijednosti i pravila koja postoje u školi za vršnjačko nasilje trebalo primijeniti i za nasilje elektroničkim medijima te kako bi istraživanje o medijskim navikama i iskustvima djece u školi bilo dobar pokazatelj za kreiranje aktivnosti u prevenciji i specifičnih potreba škole.

Voditelji školskih preventivnih programa na sastanku su predstavili, svaki za svoju školu, program na kojim su se najviše bavili u tekućoj školskoj godini.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.