Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1233

U očekivanju početka predavanja o tajnama gravitacije 8. veljače u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima (foto M.Vujić)
U očekivanju početka predavanja o tajnama gravitacije 8. veljače u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima (foto M.Vujić)

 

Slušamo još jedan isječak iz dvosatnog predavanja o tajnama gravitacije koje je u okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače održao kozmolog dr.sc. Petar Pavlović. Riječ je o povijesti poimanja gravitacije od Aristotela do Einsteina.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječak koji je želio biti tigar Tomislava Zajeca, knjiga za mlade je Moje ljeto s Picassom Vjekoslave Huljić, na odjelu beletristike Svjetioničarka Camille Läckberg, , a na stručno-znanstvenom odjelu Knjiga rastanaka Mirjane Krizmanić. Saznajemo i što se događa u knjižnici na Zelenom utorku koji počinje već za vrijeme ove emisije.

U Vijestima Krugova govorimo o knjizi koja obrađuje povijest Habsburgovaca, o uspjesima ovogodišnje Noći muzeja, o početku Godine Katedralnog zbora u Križevcima. te o glazbenim programima krajem tjedna u Klubu kulture u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su Antonio Bajamonti, Matija Mesić, Svante August Arrhenius, André Breton, Petar Šimunović, Josip Generalić i Helen Fielding. Zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu do sada i otvoren je Old Trafford. Umrli su Milan Šufflay, André Paul Guillaume Gide, Friedensreich Hundertwasser, Umberto Eco i Nelle Harper Lee.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Mjesec će navečer poslije emisije biti prividno najveći ove godine, jer će biti najbliži puni Mjesec ove godine. Povoljno je vrijeme i za promatranje novog kometa. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi, te završetak aktivnosti rovera Opportunity na Marsu.

U Zanimljivostima tražimo gdje se “regrutiraju” “ravnozemci”, a na kraju citiramo Thomasa Alvu Edisona koji je patentirao preteču gramofona na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Luigija Boccherinija, Paula McCartneya, Leeja Marvina i grupa Black Sabbath, AC/DC i The Chiffons.

Emisija broj 1233 na programu je u utorak, 19. veljače od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 23. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.