Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1231

Treća radionica iz kozmologije dr.sc. Petra Pavlovića, 3. veljače 2019. (foto Martin Vujić)

 

Nastavljamo pratiti projekt Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi, pa slušamo početak treće radionice koja je održana 3. veljače u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima. Predavač je i dalje bio kozmolog dr.sc. Petar Pavlović kojega ćemo uskoro “izgubiti” jer odlazi na daljnje usavršavanje u Indiju koja je poznata po vrhunskim fizičarima i njegovanju te struke i znanosti.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Bijela mačka Marie Catherine d’Aulnoy, knjiga za mlade je Okno Vlatke Planine, na odjelu beletristike Klaun Jac Hjalmara Bergmana, a na stručno-znanstvenom odjelu Pioniri zračnih borbi: Zračne bitke Prvog svjetskog rata Michaela Foleya.

U Vijestima Krugova govorimo o protekloj Noći muzeja, doznajemo što se izvodilo na 9. GavranFestu, na kojemu se izvode isključivo kazališni tekstovi Mire Gavrana, od 1. do 3. veljače u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj, kakva je mumija pronađena u Ekvadoru, da je počelo odbrojavanje do početka riječkog EPK, te o novom uspjehu hrvatske radio drame. Spominjemo i ovotjedna zbivanja u Klubu kulture u Križevcima.

Na današnji datum rođeni su John Boyd Dunlop, André-Gustave Citroën, Baltazar Adam Krčelić, Jagoda Truhelka i Alan Lloyd Hodgkin. Puštena je u prodaju prva genetski modificirana hrana, izgubljena je jedna vodikova bomba, izašao je prvi broj časopisa Reader’s Digest magazine… Umrli su Roberto Raviola, Eduard Slavoljub Penkala, John Hench i Mahareši-Maheš Jogi.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Na datum ove emisije navršava se osam godina od pada Meteorita Križevci. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo Svemir Udruge Perzeidi, u okviru kojeg će u petak, 8. veljače Petar Pavlović (po drugi put za najširu križevačku javnost) održati popularno predavanje, ovoga puta o tajnama gravitacije.

Delegacija Perzeida na “odavanju počasti palom Meteoritu Križevci” na 8. obljetnicu pada (na sekundu točno) 5. veljače 2019. godine 20 minuta poslije ponoći, što dokazuje i crkveni sat u pozadini (foto Martin Vujić)

 

U Zanimljivostima govorimo o elementima koji će na Zemlji uskoro nestati, a na kraju citiramo Charliea Chaplina uz kojeg su vezana dva događaja na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Arnolda Schönberga, Charlieja Chaplina, Billa Haleya i Boba Marleya, grupa Laibach, Kraftwerk i Guns N’ Roses, te pjevanje Luciana Pavarottija.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1231 na programu je u utorak, 5. veljače od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 9. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.