U srijedu u grkokatoličkoj katedrali proslava blagdana Triju Svetitelja

U srijedu, 30. siječnja tradicionalno će se proslaviti blagdan Triju Svetitelja ili Sveta Tri Jerarha; sv. Bazilija Velikog, sv. Grgura Bogoslova (Nazijanskog) i sv. Ivana Zlatoustog, koji su zaštitnici Križevačke grkokatoličke eparhije/biskupije.

Svetu liturgiju prema Ivanu Zlatoustom, odnosno misu bizantsko-hrvatskog obreda, služit će vladika križevački mons. Nikola Kekić s početkom u 18 sati u grkokatoličkoj katerdali Presvete Trojice u Križevcima zajedno sa svećenicima oba obreda.

Liturgiju će pjevati Katedralni zbor pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića koji su u trenutno u pripremi otvorenja Godine zbora u povodu desete obljetnice njegova postojanja.

Inače, Svetitelji Ivan Zlatousti, Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski, iz 4. stoljeća, imaju u crkvenom kalendaru svaki svoj dan svetkovanja. Ovaj zajednički blagdan nastao je u 11. stoljeću za vrijeme bizantskog cara Aleksija Komnina, nakon rasprave o tome tko je od tri svetitelja najveći, a koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Spor je bio riješen u korist Crkve, tako što je episkop evhaitski Ivan nakon vizijskog sna ova tri sveca odredio zajednički blagdan sve trojice i to 30. siječnja. U nekim zemljama u kojima je većinska Istočna Crkva ovo nije samo vjerski praznik nego i nacionalni i školski – zbog velikog teološkog znanja, dubine uma, krasnoriječivosti i jasnoće izlaganja vjere.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.